Voorbeschouwing Nederland - Letland

Max Max
27 mrt. 2021, 15:32
12 okt. 2021, 14:01
© IMAGO

Vanavond om 18.00 uur trappen Nederland en Letland in de Johan Cruijff ArenA af voor het WK-kwalificatieduel in aanloop naar het WK 2022 in Qatar.

Er zullen vanavond 5000 supporters in de Johan Cruijff ArenA zitten. Het kwalificatieduel van Oranje is het negende evenement uit de Fieldlab-experimenten. Daarin wordt onderzocht hoe evenementen veilig en verantwoord met publiek kunnen worden gehouden in de coronatijd.

Oranje komt met statement

Het Nederlands elftal zal vanavond tijdens het duel Nederland - Letland een statement maken tegen de werkomstandigheden bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar. Wat de spelers van Oranje gaan doen wilde Matthijs de Ligt nog niet zeggen, maar in navolging van Duitsland en Noorwegen zal Oranje ergens mee komen.

"Een mogelijkheid was om dit al rond het duel van woensdag met Turkije te doen. Maar dat hebben we niet gedaan. We doen het zaterdag in een thuiswedstrijd. Het is een gevoelig onderwerp. Noorwegen en Duitsland zijn al met een statement gekomen. We zijn niet de eerste, maar het gaat er om dat je iets doet. Het maakt niet zoveel uit wanneer. Als je maar iets doet."

Valse start tegen Turkije

Het Nederlands elftal startte afgelopen woensdag met een 4-2 nederlaag tegen Turkije. Een valse start voor Oranje, dat graag een resultaat had gehaald in en tegen Turkije.

Volgens bondscoach Frank de Boer voelde Oranje zich verschrikkelijk, maar moest er vooral ook vooruit gekeken worden. Tegen Letland wil Oranje vooruit en een ruime zege boeken, net als in de EK-kwalificatie van 2016.

Eerdere ontmoetingen tussen Nederland en Letland

Oranje en Letland speelden pas drie keer eerder tegen elkaar. Tijdens de groepsfase op het EK 2004 won Oranje met 3-0 van de Letten.

Tijdens de EK-kwalificatie voor het EK 2016, dat Oranje uiteindelijk niet wist te bereiken, won Oranje nog twee keer van Letland. Thuis werd het maar liefst 6-0 en uit won Oranje met 2-0. Het mocht echter niet baten, het EK werd niet bereikt.

De selectie van het Nederlands elftal

Over de selectie van Oranje is de laatste dagen al genoeg geschreven. Bondscoach Frank de Boer moet het doen zonder zijn aanvoerder Virgil van Dijk, die lange tijd uit de roulatie is. Ook Stefan de Vrij is er niet bij.

Daarnaast was er veel te doen rondom het niet selecteren van Wout Weghorst, die het goed doet in Duitsland momenteel. De Boer gaf de voorkeur aan Luuk de Jong als targetman achter eerste spits Depay.

De opstelling van Oranje tegen Letland

Dit is de opstelling van het Nederlands elftal tegen Letland:

De wedstrijd Nederland - Letland wordt om 18.00 uur live uitgezonden op NPO 1.

Lees meer over:

Voorbeschouwing WK 2022 Letland