Waarom speelt De Roon in Oranje?

Jildert Jildert
12 jun. 2021, 20:00
13 jun. 2021, 17:30
© IMAGO

Marten de Roon mag zich opmaken voor zijn debuut op een eindtoernooi in de EK-wedstrijd Nederland - Oekraïne. Tot groot ongenoegen van veel Nederlanders. Waarom doet Frank de Boer altijd een beroep op de verdedigende middenvelder, die onder Ronald Koeman vaste waarde van het Nederlands elftal werd? Kan daar niet beter Davy Klaassen of Ryan Gravenberch staan?

Eerlijk is eerlijk, veel voetballende creativiteit gaat er niet uit van De Roon. Toch kent onze bondscoach geen enkele twijfel. Na afloop van Nederland - Georgië nam hij zijn speler in bescherming, en herhaalde dat nog eens op de persconfentie. "Hij speelt", sprak de keuzeheer. "Omdat het een hele goede speler is. Dat zijn ze alle 26, maar hij ook zeer zeker. Hij weet als geen ander hoe dit 5-3-2-systeem werkt. Dat neem je ook mee. En bij zijn club heeft hij fantastisch gespeeld."

Pelé van Anholt, oud-ploeggenoot van de middenvelder bij Heerenveen, gaat tegenover Voetbalzone in op de kracht van De Roon: "Jongens als Ziyech en Sinkgraven konden zo goed renderen omdat Marten achter ze speelde, dat weet ik wel zeker. Zijn coaching was heel sterk, dus hij kon iedereen neerzetten waar ze moesten staan. Dat hielp bijvoorbeeld Ziyech echt enorm in die tijd."

Oud-bondscoach Ronald Koeman valt Van Aanholt bij. "Waarom functioneert Frenkie de Jong heel erg goed? Omdat daar vele malen een jongen heeft gestaan, Marten de Roon, die tactisch is, positie kiest en positie houdt”, aldus de keuzeheer tegen de NOS.

Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum wijst de Roon tegenover het AD zelfs aan als één van de collega-captains. "Mensen kunnen niet in onze kleedkamer kijken. Daarom is het misschien verrassend dat ik De Roon noem."