Wie zou de nieuwe bondscoach van Oranje kunnen worden?

Max Max
18 aug. 2020, 09:28
19 aug. 2020, 14:41
© IMAGO

Nu bekend is dat bondscoach Ronald Koeman bij Oranje vertrekt moet de KNVB op zoek naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal. Koeman gaat naar zijn droomclub FC Barcelona en laat bij Oranje een leegte achter die opgevuld moet worden.

Welke opties heeft de KNVB, om Oranje op korte termijn te leiden en klaar te stomen voor het EK 2020, dat volgend jaar gehouden moet worden, als Corona tegen die tijd geen roet in het eten gooit? Oranje staat er goed op momenteel, dus de KNVB zal niks minder

We zetten de mogelijke opvolgers van Ronald Koeman op een rijtje, in willekeurige volgorde.

Peter Bosz

De voormalig trainer van Ajax en huidige hoofdcoach van Bayer Leverkusen is waarschijnlijk de droomkandidaat van de KNVB. Na zijn succesvolle periode bij Ajax, waarmee hij de finale van de Europa League haalde, vertrok hij naar Borussia Dortmund. Daar begon het veelbelovend, maar vanaf oktober ging het compleet mis, zowel in de Champions League als de competitie.

In december werd Bosz al ontslagen. Hij zat daarna een jaar zonder club, voordat hij in december 2018 het roer overnam van de ontslagen Heiko Herrlich in Leverkusen. Daar boekte hij meer succes dan in Dortmund, want de 4e plek in de competitie werd behaald en daarmee deelname aan de Champions League afgedwongen.

Bosz heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag bondscoach wil worden. De vraag is echter of hij nu al afscheid wil nemen van zijn club Leverkusen.

Erik ten Hag

Nog een naam die de KNVB waarschijnlijk wel graag als bondscoach zou willen zien. Probleem is echter dat Ten Hag momenteel bij Ajax op de loonlijst staat en ook bij Europese topclubs staat Ten Hag er goed op.

Met zijn aanvallende stijl en de successen die hij bij Ajax boekte zal hij echter zeker gelden als een zeer geschikte kandidaat.

De kans dat hij nu beschikbaar is zal echter niet zo groot zijn. Zijn naam zal wellicht in de toekomst wel terug kunnen komen.

Frank de Boer

Na zijn vier kampioenschappen met Ajax kent de trainerscarrière van Frank de Boer niet veel hoogtepunten meer. Zowel bij Internazionale als bij Crystal Palace ging het al snel mis en moest de Boer vertrekken en ook in Amerika hield hij het niet lang vol.

Afgelopen juli werd hij ontslagen omdat de clubleiding geen stijgende lijn zag. De Boer is dus per direct beschikbaar, maar de vraag is of ze de erelijst van De Boer goed genoeg vinden voor de klus als bondscoach.

Philip Cocu

Dan Cocu, die 101 keer het shirt van Oranje droeg. Hij is in tegenstelling tot Frank de Boer niet per direct beschikbaar, aangezien hij bij Derby County onder contract staat. De club speelt echter ook komend seizoen in de Championsship, niet bepaald het niveau waar Cocu de rest van zijn leven actief wil zijn. Bovendien zou speler-trainer Wayne Rooney het wellicht over kunnen nemen van Cocu.

De naam Cocu wordt ook genoemd in een samenwerking met bovengenoemde Frank de Boer. Zijn broer Ronald zei al dat hij dat een geweldig duo bij Oranje zou vinden, samen goed voor 213 interlands en daarmee echte boegbeelden van Oranje.

Een duo-bondscoachschap zou een optie zijn voor de KNVB omdat er geld vrij gekomen is door de afkoopsom van Koeman. Of de KNVB het duo ervaren genoeg vindt is de vraag.

Frank Rijkaard

Zijn naam wordt altijd genoemd als er een nieuwe bondscoach gezocht wordt. Frank Rijkaard was al bondscoach van 1998 tot en met het EK van 2000, waar Oranje in de halve finale in een penaltydrama verloor van Italië. Misschien is het EK 2020 een mooie kans op revanche voor de 57-jarige Rijkaard.

Nadeel is dat Rijkaard inmiddels al zeven jaar geen trainer meer is. De vraag is dan ook of hij het nog wel in zich zal hebben. Na zijn successen bij FC Barcelona tussen 2003 en 2008, waar hij onder meer de Champions League en meerdere landstitels won, is de trainerscarrière van Rijkaard namelijk aardig uitgedoofd.

Wellicht kan hij samen met een jongere trainer nog éénmaal een kunstje laten zien. Eén van de bovengenoemde namen Cocu of de Boer bijvoorbeeld?

Henk ten Cate

Nog zo'n naam die regelmatig voorbij komt als de vacature van het bondscoachschap weer online komt. Ten Cate heeft veel ervaring opgedaan als trainer, al werkte hij als hoofdtrainer alleen bij Ajax echt in de top.

Ten Cate versleet sinds 1988 vele clubs en boekte maar af en toe echte successen. De laatste vijf jaar is hij actief in de woestijn. De kans dat Oranje hem als geschikte kandidaat ziet achten wij niet heel groot.

Louis van Gaal

Bestaat er een kans dat Van Gaal nóg een keer aan het roer komt bij Oranje? De trainer zou inmiddels gestopt zijn, maar wellicht is hij voor een klus van minder dan een jaar, met alleen nog een prachtig eindtoernooi in het vooruitzicht, toch nog een keer te strikken.

Van Gaal staat erom bekend dat hij een geweldig team kan smeden, dus zou zomaar een goede kandidaat kunnen zijn, mogelijk samen met een jongere assistent die het daarna over zou kunnen nemen, zoals Frank de Boer of Philip Cocu.

Dick Advocaat

Nog een aller aller laatste keer Dick Advocaat bij Oranje dan? De kans is erg klein, aangezien hij aan zijn laatste(?) kunstje bezig is bij Feyenoord.

Dat ziet Dick als een prachtige uitdaging, dus de kans dat hij de Rotterdamse club verlaat voor Oranje lijkt ons niet zo groot. Maar zeg nooit, nooit, want Dick is Dick en die zit altijd vol verrassingen.

Een buitenlander

Gaat Oranje opnieuw voor een Nederlander, of is ook een buitelandse optie interessant? Namen als Arsene Wenger en Jürgen Klinsmann worden genoemd als mogelijke opties.

Met de bovengenoemde Nederlanders lijkt er echter genoeg keuze voor een bondscoach uit eigen land, dus de kans dat er over de grens gekeken wordt is niet zo groot. Mocht de KNVB daar wel voor gaan, dan lijken Wenger en Klinsmann de grootste kans te maken op de baan bij Oranje.