Driessen ziet geen toekomst meer voor basisspeler in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jun. 2024, 07:47
09 jun. 2024, 07:47
Valentijn Driessen en Jack van Gelder bij De Oranjezomer
© Talpa - Valentijn Driessen en Jack van Gelder bij De Oranjezomer

Valentijn Driessen ziet voor Georginio Wijnaldum geen toekomst meer in het Nederlands elftal. De middenvelder van Al-Ettifaq mocht donderdag in de vriendschappelijke interland tegen Canada (4-0 winst) in de basis starten, maar kon niet imponeren. Driessen vindt dat de 92-voudig Oranje-international op een aantal punten flink tekortschiet.

“In deze wedstrijd was Wijnaldum de terechte nummer tien omdat hij (Ronald Koeman, red.) hem een kans wilde geven en hem samen wilde zien met Memphis Depay, maar dat kwam er niet heel goed uit”, vertelde de chef voetbal van De Telegraaf bij De Oranjezomer. “Ik denk dat Wijnaldum toch echt over is bij het Nederlands elftal.

Artikel gaat verder onder video

Nadert het einde van Georginio Wijnaldum bij Oranje?

Driessen ziet een aantal punten waarop Wijnaldum echt tekortkomt. “Hij handelt te traag, verkeerde keuzes, een of twee keer net te laat voor de goal. Hij heeft het gewoon niet meer”, stelt de journalist, die mogelijk nog wel een andere rol ziet weggelegd voor de routinier. “Maar hij is waarschijnlijk wel heel belangrijk voor het groepsproces.”

“Ik zag hem na de wedstrijd wel bezig met Jeremie Frimpong, dus daarin is hij misschien wel heel belangrijk. Dat kunnen wij niet echt goed beoordelen. Maar voetbaltechnisch brengt hij te weinig om een versterking te zijn voor het Nederlands elftal.” Jack van Gelder was het niet eens met Driessen. “Ik vond hem met name in de slechtere fase van het Nederlands elftal, de eerste 35 minuten waarin het moeilijk was en waarin ze fel druk kregen van Canada, wel een aantal keren goed in de zestien meter komen.”

Lees ook: Franse media onder de indruk van één Oranjespeler: 'Écht indrukwekkend'

“Hij was daar alleen ongelukkig, want daar waren de ruimtes klein. Dat zag je ook aan Memphis Depay en Brian Brobbey omdat het erg dicht bij elkaar zat. Het is wel altijd een jongen die een x-aantal keren in scoringspositie komt.” Wijnaldum leed een aantal keren opzichtig balverlies, ogenschijnlijk door een gebrek aan handelingssnelheid, en was verder ook vrij onzichtbaar. Zo verstuurde hij slechts 23 passes; Brian Brobbey was met 10 passes de enige Oranje-speler die minder bedrijvig was aan de bal. Brobbey speelde echter slechts een uur, daar waar Wijnaldum de negentig minuten volmaakte.

Lees ook: Rafael van der Vaart: 'We ergeren ons dood aan hem'

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg benaderde Koeman donderdag na afloop kritisch over Wijnaldum. “Iemand die niet meeviel, was Wijnaldum. Vond jij dat ook?”, vroeg Stekelenburg aan Koeman. De bondscoach van Oranje deelde de mening van de verslaggever niet. “Nou, dat vond ik niet altijd aan Gini zelf liggen”, reageerde hij.

Koeman kraakte voorts geen enkele kritische noot over Wijnaldum en wees vooral naar anderen. “Wijnaldum was vaak de vrije man in de eerste helft. Ik vond dat Ryan Gravenberch en Jerdy Schouten eigenlijk een beetje op dezelfde hoogte speelden. Als één van beiden, en dan met name Ryan, wat hoger ging spelen, dan had je daar een drie-tegen-twee-situatie op het middenveld. Dat ging in de tweede helft veel beter. En toen ging dat goed. Maar dat lag niet alleen aan Gini”, aldus Koeman.