Wijnaldum staat tegen Schotland in basiself van Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
17 mrt. 2024, 08:11
17 mrt. 2024, 08:13
© IMAGO

Jan Joost van Gangelen denkt dat Georginio Wijnaldum komende vrijdag tegen Schotland in de basis van het Nederlands elftal staat. De middenvelder van Al-Ettifaq maakte vrijdag na driekwart jaar zijn rentree in de selectie van Oranje voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart).

Kees Kwakman vraagt zich openlijk af of het daadwerkelijk nodig was om Wijnaldum, goed voor negentig interlands, weer bij Oranje te halen. "Je hebt zoveel opties op zijn positie, dat ik me afvraag of hij nog wel echt zo nodig is. De laatste tijd heb je ook best veel met Cody Gakpo en Xavi Simons als valse tien gespeeld”, vertelde de analist bij De Eretribune op ESPN.

Staat Wijnaldum tegen Schotland in de basis?

“Teun Koopmeiners speelt daar ook bij Atalanta, Tijjani Reijnders kan dat eventueel invullen… Je kan ook gewoon met de punt naar achteren spelen, dat je met Frenkie de Jong en twee mensen ernaast gaat spelen. Of Mats Wieffer, of Quinten Timber.” Laatstgenoemde maakt zijn debuut in de selectie van Oranje, mede omdat De Jong door blessureleed niet tot de beschikking van bondscoach Ronald Koeman staat.

Karim El Ahmadi vindt de discussie rondom Wijnaldum onnodig. “Dit is wel een jongen die ervaring heeft, die veel interlands heeft gespeeld. En omdat hij nu naar Saudi-Arabië gaat, moeten we hem gelijk afschrijven? Misschien is hij voor de ploeg gewoon goed.” Van Gangelen is ervan overtuigd dat Wijnaldum vrijdag start. “Ik ga je zeggen: vrijdag tegen Schotland staat Wijnaldum in de basis. Honderd procent.”

Lees ook: De Jong spreekt Depay aan over steun aan Promes

“Het is zo’n trouwe soldaat van Koeman. Die gaat het gewoon proberen tegen Schotland. Koeman is wel een getrouwe trainer ten aanzien van zijn discipelen die hem zelden in de steek hebben gelaten.” Kwakman zou het enigszins logisch vinden als Koeman ervoor kiest om Wijnaldum vanaf het startsignaal te laten spelen. “Om te zien hoe hij ervoor staat. Als hij nog wel het niveau kan aantikken, kan je er altijd nog over discussiëren. Dan neemt hij hem misschien mee naar het EK, ook voor de groep. Maar ik zou het wel jammer vinden ten opzichte van de andere jongens die er al een tijdje zijn en op de deur kloppen.”