Georginio Wijnaldum in Oranje-selectie zorgt voor vraagtekens

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 mrt. 2024, 16:57
16 mrt. 2024, 16:59
© IMAGO

Valentijn Driessen vindt het 'wel vreemd' dat bondscoach Ronald Koeman ervoor kiest om Georginio Wijnaldum bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal te halen voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart). De 33-jarige middenvelder is deze maand voor het eerst sinds zijn transfer naar Al-Ettifaq in Saudi-Arabië, vorig jaar zomer, opgeroepen voor Oranje.

Driessen vraagt zich af of Wijnaldum een plaats in de huidige selectie verdient: "Ik begrijp wel dat Koeman hem wil zien", begon de chef voetbal van De Telegraaf in de voetbalpodcast Kick-Off. "Maar die jongen heeft een hele tijd niet gespeeld, was geblesseerd, en speelt nu in Saudi-Arabië. Moet dat dan de ontbrekende schakel zijn? En we hebben al zoveel middenvelders, het wordt al kiezen."

Lees ook: De Jong spreekt Depay aan over steun aan Promes

Driessen moet echter toegeven dat Wijnaldum wel een wezenlijk andere speler is dan veel van zijn concurrenten voor een plek op het middenveld van het Nederlands elftal. “Het enige wat je zou kunnen zeggen, maar ik weet niet hoe hij op dit moment speelt, is dat je heel veel middenvelders hebt die graag in de bal spelen. Dat je ook wel wat diepgang nodig hebt.” De journalist noemde vervolgens nog twee spelers die dat ook kunnen. “Quinten Timber heeft dat wel, Xavi Simons ook wel.”

"Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Koeman hoopt natuurlijk dat ooit die klik tussen Wijnaldum en Memphis weer ontstaat, want als je hun statistieken in het Nederlands elftal ziet…”, haakte journalist Mike Verweij in. Driessen repliceerde: "Toen waren ze in de bloei van hun leven, nu zijn het dertigers." Ook René van der Gijp denkt er het zijne van. "Wijnaldum moet je toch niet meer oproepen voor het Nederlands elftal", betoogde hij vrijdag bij Vandaag Inside.

Lees ook: Kluivert spreekt zich uit over keuze tussen Oranje en Curaçao

"Die is al gestopt met voetballen, man. Ze gaan daar voetballen voor dertig jongens met zo'n jurk aan, krijgen een groot salaris overgemaakt, trainen een beetje overdag… maar ze hebben afscheid van het voetbal genomen." Kees Luijckx was dezelfde mening toegedaan, zo vertelde hij bij ESPN. "Als je kijkt naar het groepsproces en de middenvelders die hij (Koeman, red.) heeft, zijn het allemaal jongens die de echte top nog niet hebben gehaald. Misschien dat hij denkt: dan wil ik een jongen die ook op het hoogste niveau rustig blijft. Maar eigenlijk kun je Saudi-Arabië niet meer serieus nemen voor het Nederlands elftal. Dat niveau is niet hoog. Voor mij heb je afscheid genomen van het topvoetbal als je daarnaartoe gaat."