De spits die Xavi Simons beter moet gaan laten functioneren in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jan. 2024, 08:30
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Xavi Simons laat ook in de Bundesliga zien een van de grootste talenten van Europa te zijn. De buitenspeler annex aanvallende middenvelder van RB Leipzig was al goed voor 5 goals en 7 assists in 18 duels van de Duitse competitie. De twintigjarige Simons was vorig seizoen bovendien de grote uitblinker van PSV. In het Nederlands elftal is hij minder nadrukkelijk aanwezig: in elf A-interlands was hij bij geen enkel doelpunt betrokken. Waar ligt dat aan en wat kan bondscoach Ronald Koeman daar aan doen?

RB Leipzig is een elftal met veel bewegende en dynamische spelers waarin Simons tot dusver geweldig gedijt. Dat is bij het Nederlands elftal niet het geval, ziet ook Pieter Zwart. “Dat is voor Koeman iets om goed naar te kijken”, stelt de hoofdredacteur van Voetbal International in een video-item van het weekblad. “Hij zal denken: Hoe krijgen we meer dynamiek in het elftal zodat het voor Simons ook prettiger wordt? Hij zal misschien voor een spits moeten kiezen die meer diepgang heeft.”

Xavi Simons en Oranje: een succesformule?

“Ik denk dat Wout Weghorst voor Simons niet de meest ideale spits is om mee samen te spelen in Oranje”, concludeert de journalist. “Hij zal meer baat hebben bij een spits die doet wat de spits van Leipzig doet: lopen en diepgaan. Een Donyell Malen bijvoorbeeld. Als hij zo’n spits voor zich heeft, denk ik dat hij beter zal gaan functioneren in Oranje. Maar dan ga je natuurlijk ook weer andere dingen missen in Oranje. Koeman zal het Nederlands elftal heus niet om Simons gaan heenbouwen.”

“Als Nederland onder druk komt te staan en de lange bal moet worden gespeeld, dan staat Malen daar voorin. Dat zijn wel dingen waar je als bondscoach over nadenkt. Hij zal denken: Hoe kan ik het elftal zo inrichten dat we wat vaker de Simons van Leipzig in het Nederlands elftal gaan zien?. Als je Simons afgelopen jaar in Oranje hebt gezien, dan denk je niet dat hij zo goed is als hij blijkt te zijn bij Leipzig.”

Lees ook: De puinruimer van 20 miljoen die Koeman blijft negeren

Simons kwam het voorbije kalenderjaar tot 713 minuten in de tien interlands van Koeman sinds zijn terugkeer als bondscoach. Hij wacht nog op zijn eerste doelpunt of assist. Alleen captain Virgil van Dijk speelde meer minuten: 795. Van alle spitsen heeft Weghorst in het voorbije kalenderjaar de meeste minuten achter zijn naam: 638.