Beune houdt Schouten verrassend van historische wereldtitel

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 feb. 2024, 21:17
© IMAGO

Joy Beune heeft zondag bij de wereldkampioenschappen afstanden in Calgary verrassend de 5000 meter op haar naam geschreven. De 24-jarige schaatsster ging in haar rit tegen de Noorse Ragne Wiklund snel van start en die aanpak werkte. Beune hield voldoende tijd over op titelverdedigster Irene Schouten, die een rit eerder in actie kwam.

Beune kwam in de voorlaatste rit na een zeer snel begin tot een tijd van 6.47,72. Ze hield genoeg over ten opzichte van Schouten, die een rit eerder 6.48,98 had genoteerd en het met zilver moest doen. Schoutens tegenstander Martina Sáblíková reed naar het brons (6.51,88).

Beune knalt ten koste van Schouten naar WK-goud

Schouten pakte de afgelopen dagen in Calgary goud op de 3 kilometer, de ploegenachtervolging (met Marijke Groenewoud en dus Beune) én de massastart. Ze had de eerste schaatser ooit met vier wereldtitels bij één WK afstanden kunnen worden.

"Ik kan het niet geloven. Het is écht zo, ik zie het staan", zei de Nederlandse na afloop bij de NOS. "Ik wilde gewoon 6.50 rijden, maar het ging onderweg zó goed. Mijn coach ging ook echt uit zijn dak. Ik dacht alleen maar: ga door, je kan door."

Lees meer over:

Nederland