Dartsters willen niet met transvrouw Noa-Lynn van Leuven spelen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 mrt. 2024, 18:46
24 mrt. 2024, 20:37
© IMAGO

Aileen de Graaf en Anca Zijlstra zijn uit de Nederlandse dartsploeg gestapt. De twee speelsters willen niet langer een team vormen met de transgender vrouw Noa-Lynn van Leuven. Laatstgenoemde doet als trans vrouw mee aan de vrouwentoernooien in het darts. Van Leuven zette de dartswereld op z’n kop door als eerste vrouw een Challenge Tour-toernooi met zowel mannen als vrouwen te winnen.

Zijlstra, de nummer twaalf van de wereld, verloor zaterdag in de Women’s Series van Van Leuven en maakte haar besluit vervolgens bekend. “Met pijn in mijn hart”, schrijft Zijlstra op Facebook, die ook haar functie bij de Nederlandse Darts Bond (NDB) neerlegt. “Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen, omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam. Het is tijd om te gaan.”

Lees ook: Walging om actie van Memphis Depay in catacomben

“Ik heb geprobeerd dit te accepteren, maar ik kan dit niet goedkeuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, die naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn”, aldus de vijftigjarige Zijlstra.

In een reactie op het bericht van Zijlstra maakte ook de 33-jarige De Graaf bekend uit de Nederlandse ploeg te stappen. "Trots op je lieverd, deze beslissing was heel moeilijk voor je", schrijft de mondiale nummer twee. "Op een gegeven moment moet je keuzes maken als iets tegen je gevoel in gaat. Je moet doen wat voor jou goed voelt."

"Vandaar ook mijn beslissing om uit het Nederlands team te stappen. Als iemand zich niet fijn voelt in het lichaam waarin hij of zij in geboren is, dan gun ik het iedereen om dit te veranderen en gelukkig te zijn. Ik vind het alleen niet terecht dat een biologische man bij de vrouwen gooit of andersom. Het is of gemixt of niet."

Lees meer over:

Nederland