Schouten 'toont ballen' en pakt onverwacht WK-goud

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 feb. 2024, 22:30
17 feb. 2024, 08:31
© IMAGO

Tes Schouten is wereldkampioen geworden op de 200 meter schoolslag. De Nederlandse pakte met veel overtuiging de tweede Nederlandse wereldtitel van de dag, na het eerdere succes van Marrit Steenbergen op de 100 meter vrije slag. De 23-jarige winnares van WK-brons vorig jaar klopte haar grote concurrente Kate Douglass in 2.19,81.

Douglass, die afgelopen zomer in Japan nog zilver pakte, tikte als tweede aan in 2.20,91. Sydney Pickrem uit Canada werd derde (2.22,94). Schouten zwom dinsdag al verrassend naar het zilver op de 100 meter schoolslag, haar mindere nummer. De 2.19,81 was een aanzienlijke aanscherping van haar Nederlands record. Dat verbeterde ze donderdag al tot 2.21,50. Toen zei ze al te verwachten nog veel sneller te kunnen.

Schouten pakt spectaculair WK-goud in Doha

Schouten had gedacht dat ze het zou moeten afleggen tegen Douglass. "Maar ik dacht: misschien moet ik gewoon even ballen tonen en dan zien wat er uitkomt. Dat is wel gelukt, denk ik." Schouten denkt dat haar grootste geheim ligt in het hebben van plezier en het ontspannen toeleven naar wedstrijden. "Ik ben ook gewoon blij met mijn leven buiten het zwemmen, dus het is niet het einde van de wereld als niet lukt wat ik wil. Het liefst word ik olympisch kampioen, maar als dat niet lukt denk ik over tien jaar niet: ik heb gefaald." Schouten won dinsdag op de 100 meter schoolslag al verrassend zilver en vorig jaar op de dubbele afstand brons. "Ik heb nu alle kleuren op de WK. Dat vind ik wel leuk."

Schouten had in Doha geen last van wereldkampioene Tatjana Schoenmaker. Net als vele anderen koos de Zuid-Afrikaanse er met het oog op de naderende Olympische Spelen voor deze wereldkampioenschappen over te slaan. Aan de andere kant spreekt de tijd van Schouten voor zich. Met de winnende tijd van 2.19,81 had ze drie jaar geleden olympisch zilver veroverd.

Lees meer over:

Nederland