Topvolleybalster Robin de Kruijf stopt na zestien jaar

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 mei 2024, 11:59
08 mei 2024, 12:02
© IMAGO

Na zestien jaar stopte Robin de Kruif zondag met volleyballen. Op haar 33e verjaardag nam ze in stijl afscheid en won ze voor de tweede keer de Europese Champions League. Enkele dagen na de zege dringt het langzaam door dat ze geen topsporter meer is, zo vertelt ze in een interview met De Telegraaf.

De Kruijf won in haar carrière maar liefst 61 medailles en pakte dit seizoen met haar Italiaanse volleybalclub Conegliano nog de landstitel. Afgelopen weekend voltooide ze met winst in de Champions League de dubbel. Een fantastisch einde voor de topvolleybalster. “Dat is te mooi om waar te zijn”, dacht ze van tevoren, zo vertelt ze. Ze kon het ‘alleen maar verkloten’, maar dat deed dat niet.

Robin de Kruijf won maar liefst 61 medailles

“Tijdens de warming-up keek ik naar het veld, naar de fans en naar de meiden. Ik dacht: dit is de laatste keer dat ik zoiets meemaak. Toen kwamen de tranen opwellen. Maar ik dacht ook meteen: dit is niet het moment om daarbij stil te staan. Ik moet me op het spel concentreren en genieten.” Hoewel De Kruijf niet haar beste wedstrijd speelde, speelde ze vijf sets. Uiteindelijk was haar ploeg met 3-2 te sterk voor Allianz Vero Volley uit Milaan. Na de wedstrijd werd de volleybalster uit vreugde ‘gejonast’. “Dat gebeurde ook al bij de laatste thuiswedstrijd. Maar zondag ging het nog wat hoger, haha. Ik dacht alleen maar: als er nu iets misgaat, knal ik tegen de grond.”

Lees ook: Gaat Jutta bij ‘schaatsdreamteam’ voor moeilijkheden zorgen? ‘Ze is geen teamspeler’

Het einde voelt dubbel voor De Kruijf. “Ik besef nu dat ik nooit meer op het veld in zo’n mooie hal zal staan, met al die adrenaline in mijn lijf.” Maar ze beseft dat het goed is geweest. Aan alles komt een einde en ze is trots en dankbaar. “Ook omdat ik het op zo’n manier mocht afsluiten. Mooier kan het niet.” Nu ze opeens vrij is, heeft ze meer tijd voor andere dingen. “Veel meiden moeten zich de komende dagen al weer bij hun nationale team melden om te trainen en wedstrijden te spelen. Ik ben zó blij dat ik dat niet meer hoef te doen.” De volleybalster heeft bijvoorbeeld alle tijd om haar verloofde Ben in Australië te bezoeken. “Mijn toekomst is spannend en uitdagend. Eigenlijk ben ik ineens werkloos en moet ik gaan uitvogelen wat ik leuk vind. Ach, ik kom altijd wel op mijn pootjes terecht.”

De Kruijf debuteerde in 2008 op zeventienjarige leeftijd voor het Nederlandse elftal en speelde maar liefst 347 interlands. In totaal won ze driemaal zilver op het EK. Daarnaast werd ze met Oranje vierde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.