Vlag van Nederland

Blind en Advocaat werken aan geraamte voor WK-kwalificatie

WK 2018 Door op 27 mei 2016 om 15:36 uur

Blind en Advocaat werken aan geraamte © Pro Shots

Bondscoach Danny Blind en assistent Dick Advocaat werken samen aan de groei van een nieuwe hiërarchie. Kevin Strootman treed tegen Ierland aan als aanvoerder en in totaal zijn er zeven spelers in de leeftijd tussen 24 en 29 jaar in de basis.

“Zo. Er moeten dus veel PSV’ers in het nieuwe Oranje, heb ik gelezen”, zegt Advocaat langs het veld in Lagos. “Want die brengen automatismen mee van de club. Oké, dat is best een interessante gedachte. Heb ik zelf ook wel eens gedaan. Maar toch: waar laten we Bazoer dan?”


Meer over

“Eén van onze grootste talenten voor het middenveld, die kan er toch niet zomaar naast?”, aldus de assistent. Advocaat kijkt opzij naar de bondscoach, die iets verderop staat te wachten voor een camera-interview. “Dit mag ik toch wel zeggen, hè, Danny.”

De bondscoach zelf is duidelijk. “Minimaal zeven, acht spelers moeten zekere basisspelers worden in de drie oefenduels die we deze twee weken spelen. Daar hopen we op. Zodat die op 6 september het geraamte kunnen vormen bij de aftrap van de WK-kwalificatie tegen Zweden.”

Al de hele week maakt de gehele staf Strootman belangrijk op de trainingen, zitten ze Bazoer achter zijn vodden en prikkelen en stimuleren ze spelers als Bruma en Promes.

Strootman zal zijn ploeg de tunnel uit leiden in de wedstrijd tegen Ierland. “Natuurlijk is het vroeg en kan Strootman nog geen negentig minuten spelen”, weet Blind. “Maar hij heeft het karakter van een aanvoerder.”

“Strootman stelt hoge eisen. Aan zichzelf én aan zijn medespelers. En hij durft die eisen ook uit te spreken, iets waar Blind  nog in kan groeien, net als bijvoorbeeld Georginio Wijnaldum”, aldus de bondscoach.

‘Het is gewoon een feit: deze drie oefenwedstrijden bepalen hoe je straks de WK-kwalificatie begint. Met welke spelers, met gevoel, welke afspraken. En ja, dus ook met welke hiërarchie. En geloof me, hiërarchie moet je hebben in elk team Zonder gaat het niet”, besluit assistent-bondscoach Advocaat.