Ronald Koeman start komende maandag aan zijn eerste periode als bondscoach van oranje. Natuurlijk is hij al even bezig met het selecteren van spelers en het bezoeken van wedstrijden, maar als maandag de spelers in Zeist arriveren start het eigenlijk pas echt natuurlijk.

Koeman heeft besloten een wat andere en strengere koers te varen dan zijn voorgangers. Vooral het publiek en de pers zijn hiervan de dupe: ‘Ik wist van tevoren dat we het niet iedereen naar de zin konden maken en op een later tijdstip zal ik uitvoeriger uitleggen waarom we het op deze manier gaan doen. In essentie gaat het maar om één ding: voetbal is topsport en zo benaderen we het ook. Ik heb in het buitenland gewerkt en daar gaat het niet anders en volgens mij zie je in Nederland ook steeds meer clubs wat vaker besloten trainen. Daarbij blijven er nog genoeg momenten over voor de media met spelers en bondscoach”, aldus Koeman tegen VI.

Bert van Marwijk, die Oranje leidde van 2008 tot 2012 snapt Koeman wel: “Als bondscoach van Oranje heb je vaak in principe maar twee dagen waarop je echt kunt trainen. Dat Ronald dat in alle vrijheid wil doen, snap ik dus goed en heeft niets te maken met dat hij zaken verborgen wil houden. Alles lekt toch uit. Tijdens het WK in Zuid-Afrika trainden we ook besloten, maar zagen we in een flatgebouw aan de overkant fotografen zitten. Kom allemaal even in de middencirkel staan, zei ik, en zwaai maar even naar ze.”

Hij vervolgt: “Het gaat dus vooral om rustig te kunnen werken, niets is prettiger dan dat. Ronald heeft lang in het buitenland gewerkt, daar is zoiets heel normaal. Bij Saoedi-Arabië was het niet anders dan dat alleen het eerste kwartier van de training open was voor de media. Tegelijk heb je altijd te maken met de cultuur van een land. Ik stoorde me nooit aan media langs het trainingsveld en spelers heb ik er ook niet over horen klagen. Dus gezien de nieuwe start die Oranje maakt, begrijp ik Koeman, maar ik zeg erbij dat ik niet weet of ík het ook zo zou hebben aangepakt.”