Vlag van Nederland

Het einde van 2018 nadert en dus is het tijd voor terugblikken, lijstjes enzovoorts. Ook bij Mee Met Oranje kijken we graag terug op het jaar 2018. Het jaar van het gemiste WK 2018, maar ook het jaar van de wederopstanding na twee gemiste eindtoernooien. De start van Ronald Koeman en de succesvolle Nations League-campagne in het najaar.

De start in maart

Het jaar 2018 startte voor Oranje op 23 maart met het thuisduel tegen Engeland. Het betekende het eerste duel van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman, die met Oranje een frisse start kon maken na het gemiste WK 2018. Tegen Engeland startte Koeman nog met een soort 1-5-2-3 opstelling met Bas Dost in de spits. Het werd echter geen succes en Oranje verloor met 0-1 van de Engelsen. Het betekende meteen het einde van de interlandcarrière van Bas Dost, die niet in de plannen van de nieuwe bondscoach past en zelf bedankte voor het Nederlands elftal.

Drie dagen na de verliespartij tegen Engeland nam Oranje het in Portugal op tegen de Portugezen en won verrassend met 3-0. Vooral in de eerste helft waren de tekenen te zien van ‘het nieuwe Oranje’. De nieuwe aanvoerder Virgil van Dijk deelde achterin de lakens uit en met Memphis Depay en Ryan Babel in de aanval speelde Oranje bij vlagen zeer goed voetbal. Oranje speelde in een soort 1-5-3-2 opstelling, maar mede door de opkomst van Van Dijk en De Ligt achterin was een versterkte verdediging daarna niet meer nodig volgens de bondscoach. Hij greep daarna weer terug naar het vertrouwde 1-4-3-3, maar dan met een eigen invulling.

De voorbereiding op het gemiste WK

Ondanks dat Oranje niet meedeed aan het WK 2018 in Rusland werden er toch nog twee oefenduels gepland eind mei/begin juni. Oranje speelde echter geen uitzwaaiduels met andere landen die wel naar het WK gingen, maar nam het op tegen Italië en Slowakije, twee landen die ook ontbraken op het WK dit jaar.

De duels eindigden allebei in een 1-1 gelijkspel en beide duels speelde Oranje ongeveer één helft vrij aardig en de andere helft matig tot slecht. Koeman kon de periode echter vooral gebruiken om zijn spelers aan het werk te zien en de vaste systemen in het team te slijpen.

De Nations league campagne en de nieuwe lente

Na de zomerstop kwam de selectie opnieuw bij elkaar om zich op te gaan maken voor de start van de Nations League. Na een oefenduel tegen Peru (2-1 winst) waarin nieuwkomer Frenkie de Jong zijn debuut maakte in Oranje, speelde Oranje een jaar na de 4-0 nederlaag opnieuw in Parijs tegen Frankrijk. Ondanks dat het duel opnieuw verloren ging waren er veel positieve punten te zien in dat duel. Frenkie de Jong bleek een directe versterking voor het elftal en de solide verdediging had veel meer te vertellen dan een jaar eerder. Het leek er eindelijk op dat Oranje de juiste weg had ingeslagen.

De bevestiging kwam een maand later, toen Oranje het in eigen huis opnam tegen Duitsland. Ondanks dat Duitsland in grote delen van de wedstrijd nog de betere ploeg was boekte Oranje een prachtige 3-0 zege tegen de aartsrivaal. De definitieve start van een nieuwe lente, want drie dagen later werd ook België in bedwang gehouden in het Koning Boudewijn stadion in Brussel.

In november plaatste Oranje zich tegen alle verwachtingen in zelfs voor de Final Four van de Nations League. Door een knappe 2-1 overwinning op Frankrijk in de Rotterdamse Kuip en een benauwd 2-2 gelijkspel tegen eindigde Oranje als eerste in de loodzware poule en mag het zich in juni 2019 opmaken voor de Final Four van de Nations League. Daar strijdt Oranje met Engeland(tegenstander in de halve finale), Portugal en Zwitserland om de winst in eerste editie van de Nations League.

De vooruitzichten voor 2019

Vooruitkijkend naar 2019 ziet het er ook allesbehalve beroerd uit voor Oranje. Voor de kwalificatie voor het EK 2020 kwam Oranje in een groep terecht met Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Duitsland was absoluut niet gewenst, maar het zou Oranje toch moeten lukken om minimaal tweede te eindigen in de poule en zich te plaatsen voor het EK 2020.

In juni staat nog de Final Four van de Nations League op het programma, een mooi extraatje voor de spelers van Oranje en een toernooi met lekkere verdiensten voor de KNVB.

De meeste spelers van Oranje staan er ook goed voor met het oog op 2019. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum spelen op topniveau bij Liverpool en enkele grote talenten als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt worden de komende tijd alleen maar beter. Oranje zal in de breedte nog wat sterker moeten worden, maar in de basis ziet ‘de nieuwe lente’ er uitstekend uit voor Oranje.

Oranje terugblik op 2018

© Pro Shots

Lees meer over: