Zodra Oranje zich geplaatst heeft voor het WK 2022 in Qatar gaat bondscoach Louis van Gaal kijken of hij een nieuw systeem kan spelen met zijn team. Op dit moment speelt Oranje het vertrouwde 1-4-3-3, maar als het aan Van Gaal ligt wordt dit 1-5-3-2 of 1-5-2-3.

“Als we ons in november kwalificeren, dan maken we het ons gemakkelijk. Dan kan ik in maart van systeem veranderen”, aldus Van Gaal. “Ik vind dat deze selectie gemaakt is voor 5-3-2. Veel spelers kennen het systeem ook al van hun club.”

De bondscoach denkt niet dat het veel moeite kost om zijn spelers te overtuigen van 1-5-3-2. “Ze vertrouwen mij, omdat ik het tot nu toe heb laten zien. Bovendien hebben de spelers niet nadrukkelijk gezegd dat ze 4-3-3 wilden spelen. Ze gaven alleen aan dat daar de voorkeur lag. Ze zijn niet fel gekant tegen 5-3-2.”

Overigens betekent een nieuw systeem niet dat het vertrouwde 1-4-3-3 compleet overboord gaat:  “Op het WK van 2014 speelden we 1-5-3-2 met Oranje, maar als dat niet lukte, gingen we over op 1-4-3-3. Spelers waren dat toen ook gewend. Zo kun je het een tegenstander moeilijk maken. Ze staan ineens tegenover een ander systeem.”