De grootste tienertalenten van Oranje in het buitenland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 jan. 2024, 10:02
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ruim negentig procent van de spelers van diverse vertegenwoordigende elftallen van Nederland is in eigen land actief. Nog altijd vertrekken voetballers echter op zeer jeugdige leeftijd naar het buitenland, met wisselend succes. Livano Comenencia, Ezechiel Banzuzi, Yannick Eduardo, Julian Rijkhoff, Dean Huijsen, Shane Kluivert en Kyanno Silva worden gezien als de grootste tienertalenten van Nederland die in het buitenland actief zijn. Een nadere kennismaking.

Livano Comenencia

De middenvelder was acht jaar toen hij aan de jeugdopleiding van PSV werd toegevoegd. In 2021 behoorde Comenencia volgens the Guardian tot de zestig grootste talenten wereldwijd met 2004 als geboortejaar. Toch kwam hij bij PSV niet verder dan zestig duels voor Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie en, afgelopen zomer, enkele officieuze optredens in het eerste van trainr Peter Bosz. Comenencia, negentien jaar, maakte voor circa drie miljoen euro een transfer naar Juventus, waar hij deel uitmaakt van de Juventus Next Gen in de Serie C - Girone B. De teller staat tot dusver op zeventien duels. Hij was eerder captain van Oranje Onder-18 en maakte vorig jaar zijn debuut in de Onder-20.

Ezechiel Banzuzi

NAC Breda verkocht de veelzijdige middenvelder vorig jaar zomer voor de hoofdprijs aan OH Leuven, dat onder meer Anderlecht en FC Utrecht aftroefde. Voor Banzuzi, achttien jaar, toucheerde NAC een bedrag met zeven cijfers van de Belgen. Banzuzi was zestien jaar toen hij zijn debuut in het eerste van de Bredase club maakte en kwam uiteindelijk tot 59 duels, 7 goals en 4 assists. Een contractverlenging zag hij niet zitten en dus gingen beide partijen, met nog een jaar te gaan, uit elkaar. Banzuzi baarde opzien door zeven keer te scoren in vijf interlands voor Nederland Onder-18. Bij de Onder-19 gaat het ook hard sinds zijn debuut in september vorig jaar: vier goals in zeven interlands.

Artikel gaat verder onder video

Yannick Eduardo

De aanvaller zag het levenslicht in Tsjechië en toen zijn ouders scheidden, vertrok hij met zijn moeder naar Nederland. Pas op zijn veertiende werd Eduardo gescout door een profclub: NEC. Eenmaal in Nijmeegse dienst, viel hij ook bij andere clubs op en in de zomer van 2022 dwong hij een overstap naar RB Leipzig af. Daar is hij nu onderdeel van de Onder-19 en de teller staat tot dusver op zeven goals en drie assists in dertien duels. Eduardo speelde eerder voor Nederland Onder-17 en in oktober maakte hij zijn debuut voor de Onder-18. Eduardo viert later deze maand pas zijn achttiende verjaardag.

Julian Rijkhoff

Als het aan Ajax ligt, komt de aanvaller zo spoedig mogelijk terug naar Nederland. Het verhaal is bekend: Rijkhoff en Ajax lagen begin 2021 uiteen over een contract, waarna hij de overstap naar Borussia Dortmund maakte. The Guardian zette de achttienjarige aanvaller in september 2022 bij de beste talenten wereldwijd met 2005 als geboortejaar. In Dortmund komt hij desalniettemin vooralsnog niet verder dan de Onder-19: 52 goals en 13 assists in 57 duels. Rijkhoff zou welwillend staan tegenover een winterse terugkeer naar Ajax. Rijkhoff doorliep diverse vertegenwoordigende elftallen van Nederland en maakte in september vorig jaar zijn debuut voor de Onder-19 van Oranje.

Dean Huijsen

Het is nog niet officieel, maar Juventus zal spoedig de verhuur van de centrale verdediger aan Frosinone bekendmaken. De in Nederland geboren Huijsen groeide op in Spanje en doorliep de jeugdopleiding van Málaga. In de zomer van 2021 maakte de achttienjarige verdediger de overstap naar Juventus, waar hij uiteindelijk eind oktober zelfs zijn debuut in het eerste maakte. Bij competitiegenoot Frosinone mag Huijsen meer ervaring op het hoogste niveau gaan opdoen. De verdediger kwam uit voor Nederland Onder-17 en Onder-18 en speelt sinds september vorig jaar voor de Onder-19 van Oranje.

© ProShots

Shane Kluivert

De jongste zoon van Patrick Kluivert maakte in 2016 de overstap van Buitenveldert naar Paris Saint-Germain, waar zijn vader toentertijd technisch directeur was. Een jaar later, toen hij negen jaar was, trad hij in de voetsporen van Kluivert senior door bij Barcelona te tekenen. De aanvaller, die pas in september zijn zeventiende verjaardag viert, speelt sinds afgelopen zomer voor de Onder-18 van Barcelona. In november volgde een nieuw hoogtepunt: zijn debuut voor Nederland Onder-17.

Artikel gaat verder onder video

Kyanno Silva

De buitenspeler doorliep de jeugdopleidingen van Feyenoord en Sparta Rotterdam, alvorens hij voor een transfer naar de jeugd van Benfica koos. Daar werkt de achttienjarige Silva, die Portugese roots heeft, gestaag aan zijn ontwikkeling. Hij startte in de Onder-17 en maakt sinds afgelopen zomer al deel uit van de Onder-23. Benfica maakte in de laatste dagen van 2023 de contractverlenging van de tiener officieel, daar zowel Borussia Dortmund als Liverpool interesse had om de aanvaller transfervrij over te nemen. Silva maakte in oktober zijn debuut voor Nederland Onder-19.