FIFA grijpt in en brengt aantal interlandperiodes terug

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 mei 2024, 14:11
15 mei 2024, 14:11
© IMAGO

Het aantal interlandperiodes in het vrouwenvoetbal neemt af. De Oranje Leeuwinnen komen vanaf 2026 nog maar vijf in plaats van zes keer per jaar samen voor interlands. Vanwege de volle speelkalender voert de FIFA die veranderingen door. Dat heeft de wereldvoetbalbond woensdag bekendgemaakt.

"De nieuwe kalender biedt meer mogelijkheden voor rust en het herstel van de speelsters. De binnenlandse competities worden minder verstoord en er wordt minder gereisd", schrijft de FIFA in een persbericht. Het aantal wedstrijden wordt echter niet minder. Drie van de vijf interlandperiodes worden langer en bestaan vanaf 2026 uit meer duels.

De FIFA brengt aantal interlandperiodes vrouwenvoetbal terug

Over twee jaar duren de interlandperiodes in februari/maart, april en november/december twaalf in plaats van negen dagen. De voetbalsters spelen dan drie in plaats van twee interlands. De blokken mei/juni en oktober blijven uit negen dagen (twee wedstrijden) bestaan. De volle kalender van de vrouwen kreeg de laatste tijd veel kritiek. Onder anderen Andries Jonker klaagde herhaaldelijk over het aantal wedstrijden en volgens experts staan de vele kruisbandblessures in het vrouwenvoetbal in verband met de drukke agenda van de speelsters.

Lees ook: De Boer zou verdediger meenemen naar EK: ‘Stond bij ons al op de radar’

De FIFA maakte woensdag ook bekend dat er vanaf 2026 een WK clubs voor vrouwen komt. Het toernooi, met zestien deelnemers, moet elke vier jaar in januari en februari gehouden worden. Voor de jaren zonder WK komt er een alternatief wereldwijd toernooi.

Op het FIFA-congres in Bangkok maakt de wereldvoetbalbond later deze week ook bekend waar het WK voor vrouwen in 2027 wordt gespeeld. Nederland heeft samen met België en Duitsland een bid ingediend en strijdt met Brazilië om de toewijzing.