Kanovaarders schrijven historie met plaatsing Olympische Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 mei 2024, 16:58
© IMAGO

Selma Konijn en Ruth Vorsselman hebben woensdagmiddag een startbewijs voor de Olympische Spelen in Parijs veroverd. Daarmee schrijven de twee kanovaarders historie: voor het eerst sinds 1992 plaatst een Nederlands duo zich voor de Spelen in de 500 meter kanosprint in de K2-klasse.

Op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Hongaarse Szeged werd het allerlaatste ticket voor de Spelen vergeven. Alleen de winnaars konden rekenen op een startbewijs. Konijn (25) en Vorsselman (27) grepen die kans. Het tweetal zette een ijzersterke prestatie neer en ze bleven als enigen onder de 1.40 (1.39,49).

 Konijn en Vorsselman schrijven historie

Het duo versloeg in de finale onder anderen de voormalig wereldkampioene Anastasiia Dolgova. Vanwege haar Russische nationaliteit mocht zij eerder niet deelnemen aan andere toernooien. In de halve finale was het Spaanse team Laia Pelachs/Begona Lazkano nog sneller dan Konijn en Vorsselman, maar ook zij hielden de winnaars niet bij in de eindstrijd.

Lees ook: Vierde Olympische Spelen voor 48-jarige Wennemars

Voor Konijn en Vorsselman is de kwalificatie voor de Spelen het eerste grote succes met hun nieuwe trainer: de Pool Zdzisław Szubski. Als voorbereiding op het OKT ging het duo onlangs op trainingskamp naar Portugal met de nieuwe coach. Die reis heeft overduidelijk het gewenste resultaat opgeleverd.

Konijn komt donderdag weer in actie. Dan kan ze zich plaatsen voor de 1000 meter in de K1-klasse, hetzelfde geldt Albart Flier bij de mannen.