Erben Wennemars doet op 48-jarige leeftijd mee aan vierde Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 mei 2024, 15:38
08 mei 2024, 15:39
© IMAGO

Erben Wennemars mag zich op 48-jarige leeftijd opmaken voor zijn vierde deelname aan de Olympische Spelen. De voormalig topschaatser heeft een startbewijs bemachtigd voor de olympische marathon, zo vertelt hij tegen Sportnieuws.nl.

Als schaatser deed Wennemars drie keer mee aan de Olympische Winterspelen. In 2006 kende hij zijn beste jaar. De atleet pakte destijds in Turijn brons op de 1000 meter en de ploegenachtervolging. Na zijn schaatscarrière gooide hij het over een andere boeg. De ijzers werden afgedaan en sinds enkele jaren stort hij zich op het recreatieve marathonlopen. In Parijs staat er – naast de marathon voor topsporters – voor het eerst een editie voor recreanten op het programma. “Dan kun je toch zeggen dat je mee hebt gedaan aan de Olympische Spelen van Parijs.”

Erben Wennemars neemt deel aan zijn 25e marathon

Wennemars kijkt uit naar zijn deelname aan de Spelen in Parijs. Het wordt zelfs zijn 25e (!) marathon en qua voorbereiding zit het wel snor. Twee weken geleden liep de oud-schaatser de marathon van Enschede en afgelopen weekend zette hij een nog knappere prestatie neer. Hij nam deel aan Wings For Life, een hardloopwedstrijd van Red Bull voor het goede doel. De bedoeling is dat iedereen zo hard mogelijk rent, en na een halfuur probeert een auto je in te halen. “Hoe harder je loopt, hoe meer je gestraft wordt.”

Lees ook: Zal Jutta bij ‘schaatsdreamteam’ voor moeilijkheden zorgen?

De achtervolgende auto, met ditmaal schaatser Kjeld Nuis en oud-Formule 1-coureur Robert Doornbos erin, begint langzaam en gaat steeds harder rijden. Iedereen moet zo lang mogelijk proberen om voor de auto te blijven. Wennemars hield het 45 kilometer vol en rende zich daarmee in de top tien. Dat was overigens nog een flink stuk achter de winnaar, die pas na 66 kilometer werd ingehaald.

Vroeger streefde Wennemars als topsporter naar het hoogst haalbare, maar tegenwoordig wil hij ook kunnen genieten. Zo rende hij twee jaar geleden de marathon van Rotterdam met Arjen Robben. “Er mag echt wel een serieuze uitdaging in zitten, maar niet meer ten koste van alles. Ik wil altijd een marathon kunnen lopen, maar wel vervolgens met de auto naar huis kunnen rijden. Ik wil over de finish kunnen komen met een lach op mijn gezicht.”

Wennermars' zoon Joep (21) treedt momenteel in de voetsporen van zijn vader. In maart debuteerde de jonge schaatser op het WK sprint.