Lieke Martens stopt als international van Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 mei 2024, 20:28
21 mei 2024, 20:33
© IMAGO

Lieke Martens stopt als international van de Oranje Leeuwinnen. De 31-jarige aanvalster van Paris Saint-Germain kondigde dat dinsdagavond op social media aan. Ze neemt afscheid na detwee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Finland op 31 mei en 4 juni.

Martens is één van de grote namen van de Oranjevrouwen. Op het EK in 2017 in eigen land werd ze met Nederland Europees kampioen en werd ze uitgeroepen tot 'Speelster van het Toernooi'. Datzelfde jaar werd ze gekozen tot 'Europees voetbalster van het Jaar'. Op het WK in 2019 in Frankrijk greep ze zilver met de Oranje Leeuwinnen en de aanvalster was er ook bij in 2021 in Tokio op de Olympische Spelen. "Graag wil ik jullie laten weten dat de komende twee wedstrijden met de Oranje-Leeuwinnen mijn laatste wedstrijden zullen zijn in Oranje. Hierna zal ik, weet ik nu al, met pijn in m'n hart afscheid nemen van jullie", schrijft ze dinsdagavond.

Lieke Martens stopt als international van Oranje

Op 22 augustus 2011 debuteerde Martens in Oranje in de oefeninterland tegen China (1-1). De aanvalster speelde tot dusver 158 interlands en is daarmee de speelster met de op één na meeste wedstrijden ooit voor de Oranje Leeuwinnen. Alleen Sherida Spitse speelde meer interlands (231). Martens maakte tot dusver 62 doelpunten, waarvan één in de EK-finale van 2017 tegen Denemarken (4-2 winst).

Lees ook: Beerensteyn vertrekt bij Juventus en gaat nieuwe uitdaging aan

Martens kampt al langer met blessures en hoopte op de Olympische Spelen afscheid te kunnen nemen. Nederland kwalificeerde zich echter niet voor het toernooi in Parijs. Nu staan de EK-kwalificatieduels met Finland in het teken van haar afscheid. Oranje neemt het op 31 mei een thuiswedstrijd op tegen Finland in Het Kasteel (stadion Sparta Rotterdam) en speelt 4 juni een uitwedstrijd in het Finse Tampere.

"Ik zal proberen extra te genieten van alles. Maar zal vooral, zoals altijd, alles geven om een mooi resultaat neer te zetten met ons team", besluit Martens. Bij haar club Paris Saint-Germain heeft ze nog een contract tot de zomer van 2025.