Nederland op het WK 2010: Een spannende reis naar de finale

Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 12:10
© Imago - Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen en Wesley Sneijder vieren doelpunt tijdens de halve finale tegen Uruguay.

Vele voetbalfans zullen zich het Wereldkampioenschap Voetbal van 2010 nog goed kunnen herinneren. Miljoenen Nederlanders waren in de ban van het Nederlands Elftal en zagen hoe Oranje de finale van het toernooi wist te bereiken. Helaas slaagde het sterke elftal van bondscoach Bert van Marwijk er niet in om de hoofdprijs te bemachtigen, en strandde het wederom in de finale. In dit artikel nemen we je terug mee naar de WK-finale in 2010, en kijken we hoe Nederland het zo ver wist te schoppen.

Groepsfase

Nederland werd voor de groepsfase van het toernooi samen met Japan, Denemarken en Kameroen ingeloot in Groep E. De Nederlanders begonnen deze groepsfase met een 2-0 overwinning op Denemarken, dankzij een eigen doelpunt van de Denen en een doelpunt van Dirk Kuijt. Een paar dagen later stond Oranje tegenover Japan, waarbij Wesley Sneijder hen naar een 1-0 overwinning leidde. De laatste groepswedstrijd tegen Kameroen werd met 2-1 gewonnen door Nederland, ditmaal waren Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar de doelpuntenmakers. Met drie van de drie overwinningen eindigde Nederland bovenaan de poule.

Knock-outfase

Na een dominante groepsfase begon Nederland vol goede moed aan de knock-outfase van het toernooi. In de achtste finale moest ons kikkerlandje het opnemen tegen Slowakije. Arjen Robben bracht Oranje in de 18e minuut op voorsprong, waarna Sneijder in de 84ste minuut de 2-0 maakte. De Slowaken wisten in de 94ste minuut nog een penalty te benutten, maar konden hiermee niet voorkomen dat Nederland zich in de kwartfinale plaatste. De daaropvolgende kwartfinale tegen Brazilië was één van de hoogtepunten van het hele WK. Nederland wist vriend en vijand te verassen door de vijfvoudig wereldkampioen te verslaan. De eerste helft werd gedomineerd door Brazilië, die dankzij een goal van Robinho al binnen tien minuten op 1-0 voorsprong stond. Nederland kwam in de tweede helft echter sterk terug door twee goals van Sneijder.

In de halve finale mocht Nederland de strijd aangaan met Uruguay voor het felbegeerde ticket voor de finale. Oranje kwam wederom vroeg op voorsprong dankzij een goal van Giovanni van Bronckhorst. Uruguay vocht terug en kwam in de 41ste minuut weer op gelijke hoogte. In de tweede helft zorgden goals van Sneijder en Robben ervoor dat Nederland met 3-2 aan het langste eind trok en zich kwalificeerde voor de finale.

De finale

De WK-finale van 2010 was een historisch moment uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Op 11 juli 2010 stond Oranje in het Soccer City Stadium in Johannesburg tegenover Spanje in een uiterst spannende wedstrijd. Beide teams creëerden weliswaar talloze kansen, maar slaagde er maar niet in om deze te verzilveren tot een doelpunt. Arjen Robben kwam erg dichtbij de 1-0, maar het lukte hem niet om deze cruciale kans te benutten dankzij een ijzersterk optreden van doelman Iker Casillas. Eén van de meest opmerkelijke momenten van de wedstrijd was toch wel de overtreding van Nigel de Jong op Xabi Alonso. De middenvelder had zijn Spaanse tegenstander een flinke trap op de borst gegeven, waarvoor hij van de Engelse scheidsrechter geel kreeg.

© Imago - Xabi Alonso (Spanje) krijgt een flinke trap van Nigel de Jong (Nederland) tijdens de WK-finale in 2010.

De reguliere speeltijd eindigde uiteindelijk met een stand van 0-0, waardoor de wedstrijd overging in de verlenging. Aangezien er bij de start van de verlenging maar liefst zes Nederlanders op scherp stonden, leek het bijna onvermijdelijk dat er een keer een rode kaart zou gaan vallen. Dat gebeurde uiteindelijk in de 109e minuut, toen Andrés Iniesta een licht duwtje kreeg van John Heitinga. Dit bleek voor de scheidsrechter genoeg om hem zijn tweede gele kaart van de wedstrijd te geven, met rood als gevolg. Niet lang daarna scoorde diezelfde Iniesta het beslissende doelpunt, waarmee hij Spanje aan de overwinning hielp. Nederland moest genoegen nemen met de tweede plek.

Hoewel de teleurstelling van het verlies ook vandaag de dag nog steeds voelbaar is, blijft het bereiken van de finale een prestatie om trots op te zijn voor het Nederlandse voetbal. Ook het feit dat Oranje zich tot diep in de verlenging kranig wist te weren is bewonderenswaardig. Al met al zal het WK van 2010 altijd worden herinnerd als een spannend hoofdstuk in de geschiedenis van het Nederlands Elftal, waar de spelers en fans prachtige herinneringen aan overgehouden hebben. Daarnaast heeft het uitstekende optreden van Nederland gediend als een bron van inspiratie voor de voetballers van de toekomst.