Oranjes reis naar de halve finale van WK 1998

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 14:06
29 mei 2024, 15:45
Oranjes ongelofelijke reis naar de halve finale van het WK 1998
© Imago - Oranjes ongelofelijke reis naar de halve finale van het WK 1998

Het WK-voetbal van 1998 in Frankrijk was een toernooi vol emotie, passie en onvergetelijke momenten, en dan met name voor het Nederlands Elftal. Oranje's reis naar de halve finale was er een vol prachtige overwinningen, al eindigde het uiteindelijk in een hartverscheurende uitschakeling door Brazilië. In dit artikel nemen we je mee terug naar die zomer van 1998, waarin Nederland zich op het wereldpodium van zijn beste kant liet zien.

Onderweg naar het WK in Frankrijk

De route richting het WK-voetbal van 1998 verliep tamelijk makkelijk voor het Nederlands Elftal. De Nederlanders moesten het in Groep 7 van de kwalificatie opnemen tegen Wales, België, San Marino en Turkije. Oranje wist zes van de acht kwalificatiewedstrijden op dominante wijze te winnen, maar kreeg het tot twee keer toe niet voor elkaar om Turkije te verslaan. De eerste ontmoeting eindigde in een overwinning voor Turkije, gevolgd door een gelijkspel in de Amsterdam Arena. Met negentien punten eindigde Nederland als de groepswinnaar, gevolgd door België op P2.

Onder leiding van bondscoach Guus Hiddink vertrok het Nederlands Elftal in 1998 met een mix van ervaring en nieuw talent richting Frankrijk. Spelers als Dennis Bergkamp, Marc Overmars en de broers Frank en Ronald de Boer vormden de ruggengraat van het team, terwijl jonge spelers zoals Edgar Davids en Patrick Kluivert een nieuwe dynamiek toevoegden. De selectie werd gekenmerkt door een vastberadenheid en een sterke teamgeest, waardoor Nederland als een serieuze uitdager voor de titel werd gezien.

Onvergetelijke momenten op het WK

Nederland werd voor de groepsfase van het toernooi samen met België, Mexico en Zuid-Korea ingedeeld in Groep E. De ontmoeting met buurland België eindigde in een 0-0 gelijkspel, waarna Oranje met 5-0 won van Zuid-Korea en vervolgens weer gelijkspeelde tegen Mexico. Met vijf punten op zak wist Nederland zich te plaatsen voor de achtste finale.

In de achtste finale stond Oranje tegenover Joegoslavië, waar het een spectaculaire overwinning boekte van 2-1. De daaropvolgende kwartfinale tegen Argentinië was één van de meest memorabele wedstrijden van het toernooi. De wedstrijd wordt met name herinnerd vanwege het legendarische doelpunt van Dennis Bergkamp waarmee Nederland zich in de laatste minuten van de reguliere speeltijd nog wist te plaatsen voor de halve finale tegen Brazilië.

De halve finale tegen Brazilië

De halve finale tussen Brazilië en Nederland werd op 7 juli 1998 afgewerkt in het Stade Vélodrome in Marseille. De wedstrijd was een ware titanenstrijd. Regerend wereldkampioen Brazilië, onder leiding van bondscoach Mário Zagallo, was gewapend met sterren als Ronaldo, Rivaldo en Cafú. De wedstrijd was een tactisch steekspel, waarbij beide teams kansen creëerden maar tegelijkertijd voorzichtig speelden, omdat ze wisten wat er op het spel stond.

Nederland kwam in de 46e minuut op achterstand door een doelpunt van Ronaldo, maar wist tegen het einde van de tweede helft terug te komen dankzij de gelijkmaker van Patrick Kluivert. De wedstrijd ging over tot de verlenging, waarna de stand onveranderd bleef en men overging op penalty’s. Ondanks de goede inzet van het Nederlands Elftal won Brazilië de penaltyreeks met 4-2, waardoor Nederland werd uitgeschakeld.

Een wedstrijd om nooit te vergeten

Hoewel de uitschakeling door Brazilië een bittere pil was, werd het Nederlands Elftal bij terugkomst onthaald als helden. Hun spel tijdens het toernooi had voetbalfans over de hele wereld laten zien dat Nederland tot de absolute wereldtop behoorde. Het spel van het Nederlands Elftal werd gekenmerkt door aanvallend voetbal met snelle uitbraken over de vleugels. De mix van technische vaardigheden en tactisch inzicht maakte van Oranje een geduchte tegenstander voor elk team.

Al met al wordt de halve finale van het WK in 1998 herinnerd als één van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Het was een toernooi dat de potentie, passie en het ongebroken doorzettingsvermogen van Oranje benadrukte. Ondanks de uitschakeling, zal de reis van het Nederlands Elftal naar de halve finale altijd herinnerd worden als één van hun meest opmerkelijke prestaties op het wereldpodium.