WK 2014: Glorieuze 5-1 overwinning van Nederland op Spanje

Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 13:32
© Imago - Robin van Persie scoort ‘vliegende’ openingsgoal tijdens Spanje – Nederland op 13 juni 2014,

Het Nederlands elftal leverde op 13 juni 2014 één van de meest verbazingwekkende voetbalprestaties uit de Nederlandse sportgeschiedenis, door tijdens het WK in Brazilië met 5-1 te winnen van Spanje. Hoewel Nederland een sterke selectie had, was regerend wereldkampioen Spanje de gedoodverfde favoriet voor de overwinning. De Spanjaarden hadden sinds het EK van 2008 immers alle grote toernooien gewonnen. Nederland, geleid door bondscoach Louis van Gaal, was echter goed gemotiveerd, en zocht revanche voor de verloren WK-finale in 2010 tegen dezelfde tegenstander.

Robin van Persie, de Vliegende Hollander

Het Nederlands Elftal werd in 2014 samen met Chili, Spanje en Australië ingeloot in Groep B. Oranje trok aan het kortste eind en moest het in de allereerste wedstrijd van het toernooi direct opnemen tegen de regerend wereldkampioenen. Spanje kwam in de 27e minuut al op voorsprong dankzij een feilloze penalty van Xabi Alonso. Even leek Nederland op een herhaling van de WK-finale van 2010 af te stevenen, tot Robin Van Persie het tij vlak voor rust deed keren. In de 44e minuut van de wedstrijd maakte de Rotterdammer met een fenomenale kopbal de gelijkmaker, na een prachtige dieptepass van Daley Blind. Iker Casillas, de Spaanse keeper, kon niet anders doen dan toekijken. De goal van Van Persie ging de hele wereld over, en werd toen al gezien als één van de mooiste doelpunten van het WK van 2014.

Het Nederlands Elftal in de aanval

In de tweede helft ontketende Oranje een ongekende aanval op het Spaanse doel. Vlak na rust was het Arjen Robben die Nederland op voorsprong zette, met een briljant optreden waarbij hij de Spaanse verdediging met gemak achter zich wist te laten. De 3-1 volgde slechts enkele minuten later, ditmaal was Stefan de Vrij de doelpuntenmaker. Het vierde doelpunt, wederom van Van Persie, illustreerde de zwakte van de Spaanse verdediging, die niet opgewassen bleek tegen de snelheid en precisie van de Nederlandse aanvallers. Robben sloot de doelpuntenregen af met de 5-1, waarbij hij de Spaanse verdedigers wederom in verwarring achterliet.

Naast Van Persie en Robben, die beiden tweemaal scoorden, waren er meerdere spelers die tijdens deze historische overwinning een cruciale rol speelden. Daley Blind toonde met zijn perfecte assists dat hij van waarde was op het middenveld, terwijl de verdediging - onder leiding van Ron Vlaar - ondoordringbaar bleek. Bondscoach Van Gaal werd op zijn beurt geprezen om zijn tactische inzicht en zijn vermogen om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen.

Een wedstrijd om nooit te vergeten

De overwinning op Spanje was meer dan alleen een wedstrijd in de groepsfase; het was een statement. De overwinning markeerde het begin van het einde voor de gouden periode van Spanje en liet de concurrentie zien dat het Nederlands Elftal wel degelijk een geduchte tegenstander was. Hoewel Oranje het toernooi uiteindelijk niet won, wist het wel de halve finale te bereiken. Helaas ging het toen tijdens een strafschoppenreeks ten onder aan Argentinië.

De 5-1 zege op Spanje tijdens het wereldkampioenschap van 2014 blijft één van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Het was een wedstrijd die liet zien dat met de juiste strategie, teamgeest en individuele klasse, zelfs de grootste voetbalgiganten verslagen kunnen worden.