Maarten Wijffels snapt de keuze van Koeman voor Gravenberch

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 mei 2024, 09:23
17 mei 2024, 09:23
© IMAGO

Dat bondscoach Ronald Koeman voor Ryan Gravenberch in zijn voorselectie heeft gekozen, is volgens journalist Maarten Wijffels logisch, zo zegt hij vrijdag in de AD Voetbalpodcast. De middenvelder van Liverpool speelde in 2022 in de Nations League tegen België (1-0 winst) zijn laatste interland, maar maakt nog kans op deelname aan het EK met het Nederlands elftal.

Na zijn doorbraak bij Ajax lukte het Gravenberch bij Bayern München niet om een basisplaats af te dwingen. “Nu bij Liverpool is de concurrentie ook zo groot dat hij nog niet vast daar in het elftal speelt”, aldus Wijffels. Toch blijft hij positief over de elfvoudig international. Volgens hem is de middenvelder een speler die je er graag bij hebt in een selectie met onzekerheden. “Het voordeel dat Koeman nu heeft ten opzichte van Louis van Gaal (hij bedoelt Frank de Boer, red.) in 2020 (het EK werd vanwege de coronapandemie uitgesteld naar 2021, red.) is dat hij iets van een voorbereiding heeft.”

Moet Ryan Gravenberch mee naar het EK?

Wijffels denkt dat de extra voorbereiding van Oranje positief kan uitpakken voor Gravenberch. “Dit weekend eindigt het seizoen in Engeland, dus hij kan er gewoon direct bij zijn op 27 mei wanneer de drie stagedagen beginnen voor spelers die al een tijdje klaar zijn met de competitie. Dan kan Koeman hem drie dagen aan het werk zien, om vervolgens de keuze te maken om hem wel of niet op te nemen in zijn definitieve selectie.”

Lees ook: Veel opvallende afwezigen in voorselectie van Oranje voor EK

Veel hangt af van de fitheid en vorm bij andere spelers, maar volgens Wijffels is Gravenberch een speler met kracht en het vermogen om box-to-box te spelen. "Hij is weer een heel ander type dan Jerdy Schouten, Joey Veerman en Teun Koopmeiners. Natuurlijk heb je Quinten Timber nog, dus wellicht wordt dat een keuze: Timber of Gravenberch. Dat zou natuurlijk kunnen.”

Bij Liverpool kwam Gravenberch dit seizoen tot 37 optredens in alle competities. Daarin was hij goed voor vier doelpunten en twee assists. In zeventien duels kwam de middenvelder als invaller binnen de lijnen.