Ajacied twijfelt nog tussen Nederlands elftal en Marokko

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 nov. 2023, 11:10
26 jan. 2024, 09:14
© ProShots

Anass Salah-Eddine weet nog niet of hij voor Nederland of Marokko uit wil komen. De linksback van Ajax speelde in alle vertegenwoordigende elftallen van Oranje, maar kan in de toekomst ook voor Marokko uitkomen als hij een uitnodiging ontvangt. Salah-Eddine, die in januari 22 jaar wordt, is geboren en getogen in Amsterdam en beschikt over Marokkaanse roots. Hij zou het ‘een hele moeilijke keuze’ vinden.

"Ik heb er nog niet over nagedacht", vertelt Salah-Eddine bij Kick 't Met van Ziggo Sport over zijn keuze. "Maar het gaat een hele moeilijke keuze zijn. Ik heb natuurlijk alle jeugdelftallen van Nederland vertegenwoordigd, maar als ik de keuze heb om voor Marokko te kiezen, dan moet ik gaan overleggen. Dat Marokko die halve finale van het WK haalde was echt heel mooi. Ik heb echt zitten genieten."

Kiezen tussen Nederland of Marokko

Salah-Eddine speelde in totaal 42 interlands voor de vertegenwoordigende elftallen van Nederland, van de Onder-15 tot en met de Onder-21. De meeste interlands, 23, waren in het tenue van de Onder-17. Zijn grootste succes was de winst van het EK Onder-17 in 2019. Nederland was in de eindstrijd van het toernooi met 4-2 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Italië.

Het afgelopen decennium is het steeds vaker voorgekomen dat jeugdinternationals van Oranje voor de keuze kwamen te staan: een interlandcarrière in het Nederlands elftal of bij de Leeuwen van de Atlas. Oussama Idrissi, Dries Boussatta, Mbark Boussoufa, Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat, Sofyan Amrabat, Zakaria Labyad en Hakim Ziyech speelden ooit jeugdinterlands voor Nederland, maar kozen uiteindelijk voor Marokko.