Alles over Oranje op het WK in Qatar

Max Max
13 okt. 2022, 08:55
13 okt. 2022, 08:56
© IMAGO

Het WK voetbal in Qatar komt steeds dichterbij. Het Nederlands elftal heeft een goede voorbereiding achter de rug en is al 25 duels op rij ongeslagen onder bondscoach Louis van Gaal. Wat kunnen we verwachten van Oranje op het wereldkampioenschap voetbal 2022?

Poulefase

Nederland zit in poule A, samen met gastland Qatar, Ecuador en Senegal. Qatar speelt 20 november de openingswedstrijd tegen Ecuador, een dag later komt Oranje in actie tegen Senegal. Nederland staat momenteel achtste op de FIFA-ranking, terwijl Senegal zich de nummer achttien van de wereld mag noemen. Hoewel Oranje op papier de favoriet is, wordt het zeker geen ‘eitje’ voor de mannen van Van Gaal. Senegal, met onder anderen Sadio Mané, Kalidou Koulibaly en Édouard Mendy in de gelederen, won in februari nog de Afrika Cup.

Oranje neemt het vier dagen later op tegen Ecuador, de huidige nummer 44 van de FIFA-ranglijst. Deze ploegen stonden slechts één keer eerder tegenover elkaar, op 17 mei 2014 in de Johan Cruijff Arena. Het vriendschappelijke duel eindigde destijds in 1-1. Ecuador is zeker geen ploeg om te onderschatten. Eerder dit jaar speelde ‘La Tri’ gelijk tegen sterkhouders Brazilië en Argentinië.

De laatste groepswedstrijd van Oranje is op 29 november tegen gastland Qatar. Qatar bekleedt de vijftigste plek op de FIFA-ranglijst en is de enige debutant van dit WK. Nederland heeft in het verleden nog nooit tegen de Qatarezen gespeeld. Gezien de ervaring en kwaliteit binnen de Oranje-selectie is de clash met Qatar in theorie het makkelijkst.

Voetbalstats

De website FootyStats is leuk voor de sportwedders onder ons. Op deze pagina staan alle statistieken van landen, clubs en competities, waardoor je makkelijker een voorspelling kan maken. Daarnaast is de website sinds kort ook in het Nederlands, dus zeker de moeite waard om te checken. Check hier alle voetbalvoorspellingen.

Dilemma’s voor Van Gaal

Van Gaal heeft te maken met een aantal dilemma’s voor wat betreft de WK-selectie. Met name de keeper-discussie maakte veel los in de media, waarbij veel Feyenoord-fans hun vraagtekens zetten bij het niet oproepen van doelman Justin Bijlow. De bondscoach heeft recentelijk aangegeven dat hij vier keeper wil meenemen naar Qatar, waaronder een penaltyspecialist. Opvallend genoeg liet Van Gaal tijdens de laatste interlandperiode een speciale ‘penaltyspecialist’ overvliegen om de keepers die in beeld zijn bij Oranje te testen. Tim Krul zegde af voor deze test, waardoor de penaltykiller van het WK 2014 in Brazilië niet meer in beeld is bij Van Gaal. Realistisch gezien zijn vijf doelmannen nog in de race om mee te gaan naar Qatar: Bijlow, Mark Flekken, Remko Pasveer, Jasper Cillessen en Andries Noppert. Pasveer en Cillessen lijken zeker van hun WK-plek, waardoor de drie overgebleven keepers zich moeten bewijzen in aanloop naar het WK.

Een ander dilemma voor Van Gaal is welke spelers hij in de basis laat starten. Met name in de achterhoede en op het middenveld hebben er tijdens de laatste interlands veel positiewisselingen plaatsgevonden, waardoor maar weinig spelers in die linie zeker van hun basisplaats zijn. Daarbij spelen blessures en speelminuten in clubverband natuurlijk een grote rol. Kortom: het wordt buitengewoon interessant wie Van Gaal uiteindelijk meeneemt naar Qatar. De deadline voor het opgeven van de WK-selectie is 13 november.

Groepswedstrijden Oranje op WK:

Senegal - Nederland (21 november, 17.00 uur)

Nederland - Ecuador (25 november, 17.00 uur)

Nederland - Qatar (29 november, 16.00 uur)

Lees meer over:

WK 2022 Qatar 2022