Bondscoach Louis van Gaal heeft kanker

Max Max
04 apr. 2022, 07:43
04 apr. 2022, 07:52
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal lijdt al geruime tijd aan prostaatkanker. Dat maakte hij gisteravond zelf bekend bij het RTL-programma Humberto. Onze bondscoach vertelde nog niet aan zijn spelers dat hij een agressieve, maar meestal niet direct dodelijke, vorm kanker heeft.

Van Gaal vertelde dat het om een agressieve vorm van kanker gaat: "Ik heb een agressieve vorm en ben 25 keer bestraald. Dan heb je wel een hoop management nodig om door het leven te gaan" liet Van Gaal weten. Van Gaal was te gast om de documentaire LOUIS te promoten. Daarin komt de prostaatkanker ook ter sprake.

Ook tijdens trainingskampen van Oranje werd Van Gaal bestraald, maar zijn spelers wisten van niks: . "Die weten het niet. Die zien een blos op mijn wangen en denken: wat een gezonde kerel is dat. Dat is natuurlijk niet zo."

Via de achteringang

Van Gaal vertelt bij Humberto ook hoe hij het geheim heeft weten te houden: "Ik mocht door de achteringang en als ik naar een afspraak ging, mocht ik meteen naar een andere kamer als ik moest wachten. Ik had een geweldige behandeling. Je vertelt het ook aan vrienden en familieleden, maar het zegt ook iets over mijn familie dat ze het geheimhouden."

De bondscoach van Oranje gaat eind dit jaar sowieso met Oranje naar het WK: "Kijk, aan prostaatkanker ga je niet dood. Althans, in 90 procent van de gevallen niet", zei hij. "Het zijn meestal andere, onderliggende ziektes waar je aan overlijdt. Maar het is wel een agressieve vorm. Ik heb ongelooflijk veel wilskracht om door te gaan. Deze spelersgroep is een cadeautje op latere leeftijd."

Veel meegemaakt

Louis van Gaal maakte in zijn leven al veel mee, iets dat ook zeker terugkomt in de documentaire over zijn leven. Hij verloor zijn eerste vrouw aan alvleesklierkanker: "Ik heb veel meegemaakt met ziektes. Het hoort bij het leven."

Hij wil kanker mede daarom bespreekbaar maken. "Ik ben als mens waarschijnlijk sterker geworden door de ervaringen die ik ermee heb. Daarom wilde ik het in de documentaire hebben."

Reacties uit de hele voetbalwereld

Er kwamen direct na het verhaal van Van Gaal reacties uit de hele voetbalwereld. Zowel voormalig clubs als de UEFA wensten onze bondscoach veel sterkte en moed toe.

Lees meer over:

Zijlijn Louis Van Gaal