Peter Bosz en Arne Slot in beeld bij Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jan. 2024, 09:24
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Peter Bosz en Arne Slot zijn momenteel de meest geschikte kandidaten om ooit bondscoach van het Nederlands elftal te worden. Dat is het oordeel van journalist Mikos Gouka, die erop wijst dat de KNVB doorgaans geen lange lijst van kandidaten heeft klaarliggen om de functie van bondscoach te vervullen. Bosz gaf afgelopen week aan dat PSV in principe zijn laatste klus is als trainer, tenzij hij na zijn dienstverband in Eindhoven de mogelijkheid krijgt om het Nederlands elftal te trainen.

Gouka denkt dat Bosz een geschikte kandidaat met zijn voetbalvisie. “De kwalificatiecyclus is vaak hit and run, daar kun je niet heel veel doen met een selectie”, vertelt Gouka donderdag in de AD Voetbalpodcast. “Maar trainers van dit kaliber hebben wel meer middelen om de spelers in hun systeem te laten renderen. Bosz is natuurlijk een trainer die vaak op het trainingsveld staat.”

Wie gaat Koeman opvolgen bij Oranje?

“Als je eenmaal gekwalificeerd bent heb je genoeg tijd om te trainen”, gaat Gouka verder. "Dan kun je gericht toewerken naar een bepaalde manier van spelen. Wat ze tussendoor kunnen doen is contact houden met spelers en beelden bekijken. Hij zet de deur wagenwijd open. Het is niet dat ze in Zeist nog hoeven te twijfelen of hij het wil doen.” Bosz heeft nog tot de zomer van 2026 een contract met PSV, terwijl Ronald Koeman in principe tot en met het WK van 2026 voor de selectie van Oranje staat.

Gouka denkt dat Bosz over twee jaar niet per se de enige kandidaat hoeft te zijn, al komen er wel verschillende factoren om de hoek kijken. "Doorgaans hebben ze geen lijst met zes of zeven kandidaten klaarliggen, dus dit gaat hem uiteindelijk wel een keer worden, zoals Arne Slot het ook een keer gaat worden. Die heeft het ook al eens laten doorschemeren. Maar Slot zit in een andere fase van zijn trainersloopbaan, die wil nog in het buitenland werken.”

Lees ook: ‘Ongewoon en bijna vreemd’ uitshirt van Oranje op EK lekt uit

Slot heeft bij Feyenoord eveneens een contract tot medio 2026. Hij vertelde onlangs dat hij niet direct 'nee' zou zeggen tegen ‘een Arsène Wenger-traject’. De Fransman was 22 jaar de manager van Arsenal. “Ja, ik zou best een soort Wenger kunnen worden bij Feyenoord, al zie je dat tegenwoordig niet veel meer”, werd hij door Voetbal International geciteerd. “Pas wanneer je als trainer echt het gevoel krijg dat de mensen het minder beginnen te vinden, moet je je consequenties trekken. Dat punt is nog lang niet bereikt. Denk ik.”

Gouka noemt het een ABC'tje dat Bosz straks de gedroomde kandidaat is, tenzij de wegen van Koeman en Oranje eerder dan 2026 scheiden. “We hebben een tijd gehad dat je volgens de publieke opinie geen Nederlander mocht zijn als je bondscoach van Oranje wilde worden. Maar je ziet hoe moeilijk het is om een geschikte kandidaat te vinden. Met Bosz en Slot hebben we trainers die tot de verbeelding spreken met hun manier van spelen.”