De grootste kanshebbers op de WK-titel in Qatar

Max Max
31 aug. 2022, 10:42
31 aug. 2022, 10:42
© IMAGO

Nog maar enkele maanden en dan gaat het WK 2022 in Qatar van start. Een WK in de winter, niet bepaald iets wat we gewend zijn. Vanwege de hoge temperaturen in het oliestaatje heeft de FIFA er echter toch voor gekozen om de maanden november en december te gebruiken voor het toernooi.

Het voetbalseizoen zal er daardoor totaal anders uitzien dan normaal. Voor de spelers wordt het een ratrace tot en met het WK, zowel met wedstrijden voor hun land als voor de club waar ze spelen.

In dit artikel gaan we in op de kanshebbers voor het WK. Het zal weer een enorm spannen toernooi worden, vergelijkbaar met de spanning van de spellen op het grote vertrouwde merk TopCasinoBonus. Nederland zal zeker niet de grote favoriet zijn dit toernooi, maar slechts een outsider. Europees kampioen Italië ontbreekt en zal dus niet voor de dubbel kunnen gaan, zoals Frankrijk deed in 1998 en 2000.

Brazilië topfavoriet, vlak voor Argentinië, Engeland en Frankrijk

Volgens de bookmakers heeft Brazilië de beste papieren om het toernooi in Qatar te winnen. De goddelijke kanaries werden voor het laatst wereldkampioen in 2002. Vooral het mislopen van de titel op het toernooi in eigen land, in 2014, voelt als een grote smet op het imposante palmares van de Brazilianen.

Achter Brazilië volgen Engeland en Frankrijk als favorieten voor de titel. Bij afwezigheid van Europees kampioen Italië is runner-up Engeland de grootste kanshebber van ons continent. Regerend wereldkampioen Frankrijk volgt daar kort achter. Kunnen zij na het teleurstellende EK weer meedoen om de prijzen?

Argentinië maakt de top vier compleet. Het Zuid-Amerikaanse land, waar Lionel Messi waarschijnlijk zijn laatste toernooi voor gaat spelen, werd in 2014 nog tweede achter Duitsland.

Europa heeft opnieuw een grote kans

Na de bovengenoemde landen volgen nog een groot aantal Europese landen die kans maken op de titel. Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland, België en Denemarken staan allemaal in de top tien van kanshebbers.

Kunnen de Belgen eindelijk een grote prijs pakken, of zijn de beste jaren alweer geweest voor onze zuiderburen? Spanje kende geweldige jaren maar is wat weggezakt op de laatste toernooien. Duitsland pakte de titel nog in 2014 en Portugal werd in 2016 nog Europees kampioen. Kan Ronaldo nog één keer schitteren op een eindtoernooi?

De laatste vier WK’s werden overigens allemaal gewonnen door een Europees land. In 2002 won zoals gezegd Brazilië, maar daarna volgden Italië (2006), Spanje (2010), Duitsland(2014) en Frankrijk (2018). Kan Brazilië, Argentinië of een outsider als Uruguay daar verandering in brengen dit toernooi?

De kansen van Nederland op het WK

Dan nog het Nederlands elftal, hoeveel kans heeft ons land op de WK-titel? Volgens de bookmakers staan we rond de achtste plek in de lijst van potentiële winnaars.

Na de finale-plek in 2010 en de halve finale in 2014 miste Oranje het toernooi van 2018. Kan bondscoach Louis van Gaal tijdens zijn laatste kunstje als trainer nog één keer het allerbeste in zijn spelers naar boven halen? In 2014 lukte het hem bijna de finale te bereiken, toen Oranje in de halve finale verloor van Argentinië na strafschoppen.

Naar eigen zeggen is de selectie die hij nu heeft beter dan die van toen. Een nadeel is dat Van Gaal dit keer maar weinig voorbereidingstijd heeft. Daardoor kan hij veel minder smeden tot hij het beste elftal gevonden heeft. Van Gaal probeert een nieuw systeem in te slijpen, maar gaat dat op tijd lukken voor de start van het WK? Oranje zit in een poule met Senegal, Qatar en Ecuador. Op het eerste oog zou dat te doen moeten zijn. Met een thuisland weet je het echter natuurlijk nooit, kijk maar naar Zuid-Korea in 2002. Senegal en Ecuador mogen ook zeker niet onderschat worden, maar zoals ze vaak zeggen, je moet van iedereen kunnen winnen om kampioen te worden.

Lees meer over:

Nederland Zijlijn WK 2022