De Vrij: 'We moeten een eenheid vormen'

Max Max
04 jun. 2021, 15:53
04 jun. 2021, 15:57
© IMAGO

Door de afwezigheid van aanvoerder Virgil van Dijk is verdediger Stefan de Vrij bijna zeker van zijn plek centraal achterin bij het Nederlands elftal. Hij zal samen met Matthijs de Ligt het slot op de deur van Oranje moeten zijn.

Oranje miste natuurlijk twee toernooien, maar dat verandert weinig aan het gevoel van De Vrij: "Het is niet dat ik daardoor extra gemotiveerd ben. Die motivatie komt uit jezelf. Maar natuurlijk wil ik het altijd laten zien en maximaal presteren. Het is mooi dat je de gelegenheid krijgt dit voor je land te doen. En ook nog eens op een eindtoernooi. Ik heb er zin in", aldus de Vrij in gesprek met Sander Berends van ELF voetbal.

Het systeem van Oranje

Er is veel te doen over het systeem waarin Oranje gaat spelen, 4-3-3 of 3-5-2? De Vrij spreekt geen voorkeur uit: "Bij Internazionale speelden we met vijf verdedigers, maar dat betekent niet dat ik daar op hoop. Ik heb een goed seizoen gedraaid in die rol bij Internazionale. Het ligt me goed. In het verleden hebben we met vier verdedigers gespeeld, ook dat kon ik goed invullen."

"Het is aan de trainer wat hij beslist. Wordt het 4-3-3, 5-3-2 of 3-5-2? Het is vooral belangrijk dat het duidelijk is hoe we het aan willen pakken. Of we met vier of drie verdedigers aantreden, verandert wel iets. Maar alle spelers zijn actief op hoog niveau en gewend zich aan te passen aan methodes. Als duidelijk is hoe we het gaan doen en we daarin een eenheid vormen in het veld, kan elk systeem voor Oranje goed uitpakken," aldus De Vrij.

De poule doorkomen is belangrijk

"We moeten ervoor zorgen dat we de poule doorkomen. In de knock-out fase kan van alles gebeuren. Iedereen kan dan van iedereen winnen. Een keer een mindere dag en je ligt eruit. In 2014 hebben we op een haar na de finale gemist. Dat had toen ook anders kunnen uitpakken. "Ik denk dat de situatie zeker is te vergelijken met 2014. Ook toen hadden we niet de beste ploeg. Dat is nu ongetwijfeld ook zo. Het is belangrijk dat we net als toen een echte groep zijn. Een echte eenheid vormen."

Lees meer over:

WK 2022 Stefan De Vrij