Geen weg terug voor Dean Huijsen na nieuwe ontwikkelingen

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
21 feb. 2024, 13:50
21 feb. 2024, 14:48
© IMAGO

De weg ligt open voor Dean Huijsen om vanaf nu voor Spanje uit te komen. De achttienjarige geboren Nederlander heeft woensdag de Spaanse nationaliteit verkregen en heeft vanaf nu de mogelijkheid om uit te komen voor La Roja en diens jeugdelftallen. Huijsen kwam in oktober nog uit voor Oranje Onder 19, maar dinsdag kwam naar buiten dat hij openstond voor een uitnodiging van de Spaanse voetbalbond.

Dinsdag werd bekend dat de Spaanse voetbalbond bezig was om Huijsen Spanje boven Nederland te verkiezen. Marca meldde tevens dat de mandekker, die op huurbasis uitkomt voor AS Roma, hier niet onwelwillend tegenover stond en zelfs op korte termijn al opgeroepen zou worden voor Jong Spanje. Huijsen is nu weer een stap dichterbij een interlandcarrière voor Spanje, nadat hij woensdagochtend het officiële document heeft ontvangen waarin staat dat hij vanaf nu de Spaanse nationaliteit heeft.

Directeur Nigel de Jong van de KNVB betreurt de keuze van Huijsen om voor Spanje uit te komen, al geeft hij ook aan dat de keuze altijd aan de speler zelf is. "Het staat alle spelers met een dubbel paspoort natuurlijk vrij hun eigen keuze te maken”, vertelt de oud-voetballer aan De Telegraaf. "Wij zullen de keuze die een speler maakt altijd respecteren. De afgelopen jaren hebben we bij onze nationale teams met plezier met Dean gewerkt en wensen hem alle succes voor de toekomst.”

De carrière van Dean Huijsen

Huijsen verhuisde op vijfjarige leeftijd met zijn familie naar Spanje, waar hij uiteindelijk via Costa Unida FC in 2010 zich bij de jeugdopleiding van Malaga voegde. Het talent ging niet onopgemerkt voorbij aan Juventus, dat in de zomer van 2021 bijna een half miljoen euro over had voor de jonge centrale verdediger en hem naar Turijn haalde.

Niet veel later verscheen Huijsen ook op de radar bij de KNVB en speelde hij zijn eerste jeugdinterlands in november 2021 voor Nederland Onder 17. Met dit jeugdelftal nam hij deel aan het EK Onder 17 in 2022 en bereikte hij de finale, die met 2-1 verloren ging tegen Frankrijk. Hierna kwam Huijsen ook nog uit voor Oranje Onder 18 en Oranje Onder 19 en door zijn meest recente prestaties leek een oproep voor Jong Oranje ook niet ver weg.

Lees ook: Aanvaller van 60 miljoen euro droomt van debuut in Oranje

Eerder sprak Voetbal International al met Huijsen over zijn toekomstige interlandcarrière, waarna een keuze voor Spanje uitgesloten leek. “Thuis spreken we Nederlands en mijn hele familie komt uit Nederland, dus de keuze was niet moeilijk”, vertelde hij ruim een jaar geleden. “Spanje was een optie, maar ik ben blij dat ik voor Oranje mag spelen.”