Aanvaller van 60 miljoen euro droomt van debuut in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 feb. 2024, 06:35
19 feb. 2024, 06:35
© IMAGO

Joshua Zirkzee weet spoedig of hij dicht tegen een debuut in het Nederlands elftal aan zit. De aanvaller van Bologna wordt al maanden in Oranje geschreven en spoedig zal bondscoach Ronald Koeman zijn plannen voor de komende oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland, eind maart, ontvouwen. Het zou voor Zirkzee zelf een droom zijn die uitkomt.

"Mijn ultieme doel is om voor mijn land uit te komen, wat echt bijzonder is, vooral op grote toernooien zoals het WK of EK. Dat is een van mijn grootste dromen. Het feit dat het EK van 2024 in Duitsland plaatsvindt, waar ik een tijdje heb gespeeld, maakt het extra speciaal”, verwijst Zirkzee in gesprek met Italiaanse media naar zijn periode bij Bayern München en het feit dat het komende Europese eindtoernooi op Duitse bodem wordt afgewerkt. “Als ik niet word opgeroepen, zal ik er hoe dan ook als supporter bij zijn.”

Debuteert Zirkzee in 2024 in Oranje?

Zirkzee, 22 jaar, was zondag opnieuw belangrijk voor Bologna door in de slotfase op fraaie wijze de winnende 1-2 tegen Lazio te maken. De aanvaller staat inmiddels op negen doelpunten dit seizoen in de Serie A en Bologna deed met de zege, en de bijbehorende vijfde plaats, in Rome uitstekende zaken in de strijd om kwalificatie voor Europees voetbal. De goede prestaties zorgen voor interesse van grotere clubs, die inmiddels weten dat Bologna in de zomer minimaal zestig miljoen euro wil ontvangen.

"Ik maak Joshua elke dag mee en hij doet me een beetje denken aan mijn oud-ploeggenoot Ronaldinho bij Barcelona", zei trainer Thiago Motta na afloop. "Maar ik kan hem niet vergelijken met wie dan ook. Joshua is Joshua. Hij is speciaal, houdt van het spelletje en werkt elke dag heel hard op de training. Hij is bij Bologna een leider geworden en is duidelijk op de goede weg."

Lees ook: Hans Kraay junior ziet wekelijkse uitblinker juist in Oranje verbleken

Willem van Hanegem is van mening dat de prestaties van Zirkzee onderbelicht blijven in Nederland. “Je proeft in dit land een beetje dat we het allemaal niet zo heel erg serieus nemen wat die gozer laat zien in de Serie A”, zo schrijft de voormalig Oranje-international in zijn column in het Algemeen Dagblad. “Maar deze keer schoot hij zijn betrekkelijk kleine werkgever weer langs Lazio. Ja, hetzelfde Lazio dat midweeks van Bayern won in de Champions League. Ik ben echt benieuwd of ze bij Oranje zijn prestaties op waarde schatten. Ik zou het gek vinden als dat niet zo is, want Zirkzee heeft alles in huis. Snelheid, scorend vermogen, fysiek in orde en een geweldige techniek.”