Dirk Kuijt ziet nu een ‘betere versie van zichzelf’ in het Nederlands elftal

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 dec. 2023, 08:53
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Dirk Kuijt voorziet een mooie toekomst voor Brian Brobbey. Te gast in de podcast KieftJansenEgmondGijp laat de oud-voetballer weten veel van zichzelf terug te zien in de spits van Ajax, al erkent hij dat Brobbey in potentie nóg beter is. “Ik ken hem toevallig goed, omdat ik als trainer van Feyenoord Onder 19 vaak tegen hem speelde. Ik vind dat gewoon een heel groot talent.”

“In Nederland zijn wij er alleen heel goed in om iemand snel op een voetstuk te plaatsen. Maar vervolgens gaat zo’n jongen naar het buitenland, en dat is in mijn optiek een hele verkeerde keuze”, benadrukt Kuyt, verwijzend naar de eerdere transfer van de aanvaller van Ajax naar RB Leipzig. Na een jaar keerde hij al terug naar Amsterdam.

“Hij is wel één van de betere spitsen op de Nederlandse velden. Op dit moment zie ik ook niet iemand die beter is dan hij in het Nederlands elftal”, aldus Kuijt. Wim Kieft stelt dat de vroegere speelwijze van Kuijt in zekere zin op die van Brobbey lijkt. “Klopt inderdaad. Hij gebruikt ook heel veel kracht. Hij is wendbaar, en hij heeft ook wel dat explosieve. Ik denk wel dat hij nog iets meer heeft dan ik, als ik eerlijk ben. Hij is nóg sterker.”

Fitheid Brian Brobbey

“Het enige waar hij in de jeugd moeite mee had is dat hij het vaak niet negentig minuten lang vol kon houden. Hij kon niet negentig minuten lang het niveau halen dat verwacht wordt. Ik denk dat het vooral komt doordat hij zó explosief is. Hij is gewoon heel krachtig, heel bonkig. Ieder lichaam is anders en hij moet zijn lichaam weer anders trainen, net als ik dat had. Het fitste word je gewoon door wedstrijden te spelen.”

“Ik vind hem wel echt een hele goede spits”, aldus Kuyt. Brobbey maakte op 16 oktober van dit jaar zijn debuut in het Nederlands elftal. De aanvaller kwam in de 62e minuut van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (0-1 winst) binnen de lijnen.