Driessen snapt niks van ‘domme’ Füllkrug en hoopt dat Oranje nadenkt

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 14:03
24 jun. 2024, 14:16
Mike Verweij, Pim Sedee en Valentijn Driessen, Nederlands elftal, Oranje
© De Telegraaf - Mike Verweij, Pim Sedee en Valentijn Driessen, journalisten bij De Telegraaf

Valentijn Driessen heeft zondag met verbazing naar de EK-wedstrijd tussen Zwitserland en Duitsland gekeken. Dankzij een laat doelpunt van Niclas Füllkrug eindigde het duel in 1-1 en daarmee redde de invaller de groepswinst voor Duitsland. Driessen is van mening dat Duitsland beter had moeten nadenken, daar de selectie van Julian Nagelsmann nu in ‘de sterke kant’ van de knock-outfase is terechtgekomen.

Duitsland zal als groepswinnaar de nummer twee van Groep C treffen in de achtste finales. Dat is op dit moment Denemarken. Daarna wacht mogelijk een ontmoeting met mogelijk Spanje. Hoewel het allemaal koffiedik kijken is, heeft Driessen toch een duidelijke mening over de gang van zaken. “Landen doen er alles om zo ver mogelijk te komen. Men kijkt naar allerlei data, de beste hotels, psychologen, van alles en nog wat. Maar is er dan niemand die nadenkt over het speelschema”, vraagt de chef voetbal van De Telegraaf zich maandag af in een video-item van het dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Op welke plaats in Groep D gaat Nederland eindigen?

26.2%

43.9%

29.9%

1399 stemmen

“Als Zwitserland had gewonnen, zou Duitsland in de zwakke helft van het speelschema zijn terechtkomen. Ik denk dat ze nu tegen Denemarken gaan spelen. Daarna Spanje en dan, als je het overleeft, dan sta je pas in de halve finale”, somt Driessen op. “Dat is natuurlijk een loodzwaar karwei. Ik hoor de spelers al zeggen dat ze van iedereen willen en moeten winnen, maar het is veel beter als je het opbouwt. Nu heb je wellicht meteen Spanje.”

Presentator Pim Sedee merkte op dat het op het veld niet zo werkt. Driessen: “Nee, maar die Füllkrug, die domme jongen, die zet zijn hoofd tegen de bal, terwijl niemand springt. Die Zwitsers hadden het natuurlijk wel door. Hij dacht dat hij topscorer van het toernooi kan worden, niet wetende dat hij tegen Spanje er al uitvliegt en dus sowieso geen topscorer wordt. Je bent met van alles bezig en daar ben je dan niet mee bezig…”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Depay ontvangt schrikbarend statement van 34.799 Oranjefans

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

“Ik hoop dat Oranje echt er wél over nadenkt. Alleen, ze hebben nergens om over na te denken, omdat ze eerste moeten worden om in de zwakke helft terecht te komen.” De winnaar van Groep D, de groep van Nederland, neemt het op dinsdag 2 juli vanaf 21.00 uur in de achtste finale op tegen de nummer twee uit Groep F: Portugal, Turkije, Tsjechië of Georgië. Dat is momenteel Turkije.

Lees ook: Oranje kan vandaag achtste finales op EK halen zonder zelf te spelen

Bij eventuele winst staat Oranje op zaterdag 6 juli een ontmoeting wachten tegen de winnaar van de achtste finale tussen de winnaar van Groep E (Roemenië, Slowakije, België of Oekraïne) en een nummer drie uit Groep A, B, C of D. Als Oranje tweede wordt, dan speelt de ploeg van Koeman op maandag 1 juli om 18.00 uur tegen de nummer twee uit Groep E: Roemenië, Slowakije, België of Oekraïne. In die groep is het nog spannend: elk land heeft drie punten aan de eerste twee groepsduels overgehouden. Bij eventuele winst staat Oranje op vrijdag 5 juli een ontmoeting wachten tegen de winnaar van het achtste finaleduel tussen de winnaar van Groep F (mogelijk Portugal) en de nummer drie van Groep A, B of C.

Lees ook: Bergwijn bijt flink van zich af: ‘Ik houd niet van zulke dingen’

Mocht Oranje als derde eindigen in Groep D, dan is er op het moment van schrijven een minieme kans dat Oranje is uitgeschakeld. Gaat Oranje wel door als nummer drie, dan treft het de nummer één van Groep B (dat lijkt Spanje te worden), de nummer één van Groep C (Engeland heeft de beste papieren) of de nummer één van bovengenoemde Groep E.

Lees meer over: