Oranje kan vandaag achtste finales op EK halen zonder zelf te spelen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 09:27
24 jun. 2024, 19:18
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Hoewel er maandag geen wedstrijd van het Nederlands elftal op het programma staat, is het vandaag toch een belangrijke dag voor de selectie van bondscoach Ronald Koeman. Oranje kan zich zonder te spelen plaatsen voor de achtste finales van het EK in Duitsland.

Alle ogen zullen gericht zijn op de ontmoeting tussen Albanië en Spanje van 21.00 uur. Bij een gelijkspel of winst van Spanje is het Nederlands elftal zeker van de achtste finales. Het heeft er alles mee te maken dat dit EK de vier beste nummers drie óók doorgaan naar de achtste finales. Als Albanië punten laat liggen tegen Spanje weet Oranje, met vier punten op zak, al dat het bij die beste vier hoort.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van 't Schip zou een van zijn beste spelers bij Ajax nu niet opstellen bij Oranje

De winnaar van Groep D, de groep van Nederland, neemt het op dinsdag 2 juli vanaf 21.00 uur in de achtste finale op tegen de nummer twee uit Groep F: Portugal, Turkije, Tsjechië of Georgië. Dat is momenteel Turkije. Als Oranje tweede wordt, dan speelt de ploeg van Koeman op maandag 1 juli om 18.00 uur tegen de nummer twee uit Groep E: Roemenië, Slowakije, België of Oekraïne. In die groep is het nog spannend: elk land heeft drie punten aan de eerste twee groepsduels overgehouden.

Gaat Nederland vandaag door naar achtste finales van het EK?

Mocht Oranje als derde eindigen in Groep D, dan is er op het moment van schrijven een minieme kans dat Oranje is uitgeschakeld. Gaat Oranje wel door als nummer drie, dan treft het de nummer één van Groep B (dat lijkt Spanje te worden), de nummer één van Groep C (Engeland heeft de beste papieren) of de nummer één van bovengenoemde Groep E.

Lees ook: Derksen en Van der Gijp maken één man helemaal af na Nederland - Frankrijk

Lees ook: UEFA geeft AD-fotograaf schuld van controverse na goal Simons

Als twee of meer landen in de groepsfase hetzelfde puntentotaal behalen, wordt gekeken naar het onderlinge resultaat. Daarna wordt naar het doelsaldo gekeken. Als die twee criteria geen uitkomst bieden, telt het hoogste aantal doelpunten in de onderlinge duels. Als er dan nóg geen beslissing valt, wordt er gekeken naar de resultaten van alle landen uit de groep. Het totale doelsaldo is bepalend, gevolgd door het hoogste aantal doelpunten en de meeste overwinningen. Als het dan nog 'gelijk' staat, kijkt de UEFA naar het Fair Play-klassement, het aantal gekregen rode en gele kaarten.

Op welke plaats in Groep D gaat Nederland eindigen?

26.2%

43.9%

29.9%

1399 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje