Driessen wil één nieuwe Oranje-speler zien tegen Frankrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 jun. 2024, 11:13
20 jun. 2024, 11:45
Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf
© De Telegraaf - Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf

Donyell Malen moet vrijdagavond starten in de groepswedstrijd tussen Nederland en Frankrijk op het EK in Duitsland, zo vindt Valentijn Driessen. De chef voetbal van De Telegraaf is van mening dat de aanvaller van Borussia Dortmund meer zal brengen dan Xavi Simons, die een ongelukkige indruk maakte tegen Polen (1-2). Driessen gaat er ook van uit dat Oranje vrijdagavond zal aantreden in een 4-3-3-opstelling in Leipzig.

“Hij is een van de kandidaten voor de plek van Simons”, vertelde Driessen donderdag bij de voetbalpodcast Kick Off Oranje van De Telegraaf. “En ik denk dat hij op dit moment meer brengt dan Simons. Hij speelt wel wat dieper dan Simons. Het punt is: je moet ook wel mee terug. Dat deed Simons te weinig. Die Pool aan de linkerkant gaf volgens mij iets van zeven voorzetten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Artikel gaat verder onder video

Valentijn Driessen pleit voor wijziging in basiself Oranje

“Malen zal dus ook moeten terugkomen. We herinneren ons nog allemaal die Nations League-wedstrijd tegen Italië”, wijst Driessen naar de troostfinale van de Final Four. “Toen liet Malen continu zijn man gaan. De vraag is dus of Koeman het aandurft of dat hij die wedstrijd nog in zijn achterhoofd heeft. Je kan ook een meer verdedigende speler inzetten tegen Frankrijk, bijvoorbeeld Jeremie Frimpong. Maar ik zou voor Malen gaan.”

Nederland - Frankrijk eindigt in een ...

43.1%

36.8%

20.0%

1287 stemmen

Collega-journalist Mike Verweij sluit een systeemwissel, zoals Wesley Sneijder opperde, ook niet uit, al weet hij niet of Koeman dan bijvoorbeeld Ian Maatsen als linkervleugelverdediger zou inzetten. “Hij heeft hem er natuurlijk heel laat bijgeroepen. Ik weet niet of hij het dan al aandurft om hem in zo’n grote wedstrijd aan de aftrap te laten verschijnen.” Driessen wijst erop dat Maatsen bij Borussia Dortmund nog de Champions League-finale speelde. “Al zakte hij toen wel door het ijs. We weten nog helemaal niet wat Koeman van plan is. Maar ik denk dat de bondscoach van plan is om gewoon met vier verdedigers aan te treden.”

Lees ook: Deschamps prijst Oranje-speler die in Nederland juist bekritiseerd wordt

Artikel gaat verder onder video

“Daar voelen de spelers zich ook gewoon het lekkerst bij. Als je dan de boel weer gaat omgooien, tegen de wil van de spelers in… Dat is denk ik niet verstandig. Met vier verdedigers heb je ook meer dan genoeg en moet je ook van Frankrijk kunnen winnen. Of in ieder geval niet verliezen.”

Lees ook: Ideale Oranje zonder één speler met Ajax-dna: ‘Toen is het begonnen

Een gebrek aan snelheid bij verdedigers als Virgil van Dijk en Stefan de Vrij moet in de optiek van Driessen ook geen probleem zijn tegen Frankrijk, of Kylian Mbappé nu speelt of niet. “Als je positioneel goed staat en je houdt alles goed in de gaten, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Zeker als de middenvelders en de aanvallers ook geen steken laten vallen”, benadrukte de chef voetbal. “Hoe vaak is Polen nu op snelheid gevaarlijk geweest tegen Nederland?”

Lees meer over:

EK2024 Valentijn Driessen