Engelse media verbazen zich: 'We staan nu al met 19-0 achter tegen Nederland'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jul. 2024, 12:10
11 jul. 2024, 07:10
Eerste golven van 'Oranjezee' in Dortmund
© X - Eerste golven van 'Oranjezee' in Dortmund

Nog voor het middaguur was bereikt, kleurde Dortmund bijna volledig Oranje. Het Nederlands elftal neemt het pas om 21.00 uur op tegen Engeland in de halve finale van het EK in Duitsland, maar de supporters maken er nu al een groot feest van in de Duitse stad. The Guardian houdt gedurende de dag een liveblog bij en concludeert daarin dat Engeland eigenlijk nú reeds met 19-0 achterstaat.

Verslaggever Paul MacInnes van de Engelse kwaliteitskrant kwam aan het eind van de ochtend met een update vanuit Dortmund. "De Nederlanders gaan er al tegenaan, in hun mooie pakjes, confettibommen lancerend en godawful techno-versies draaiend van liedjes over Johnny Rep vanuit een tot disco verbouwde pick-up truck", schreef de journalist verwonderd na het aanschouwen van de eerste golven van de Oranje-zee in Dortmund.

Dortmund kleurt Oranje in aanloop naar Nederland - Engeland

De Engelse supporters heeft MacInnes zo te lezen nog niet of nauwelijks kunnen ontwaren. Het leidt tot een duidelijke conclusie: "Qua fans is het Nederland 19 - Engeland 0", leest het. Toch blijkt één Engelsman zich niets aan te trekken van de feestende Nederlanders: "Ik zag net wel Big Ben Foster hardlopen, dwars door de menigte heen", schrijft MacInnes. De oud-keeper, die acht keer het doel van Engeland verdedigde, is als pundit actief op EK.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

De fanwalk met Oranjesupporters naar het stadion in Dortmund begint een kwartier eerder, om 16.30 uur in plaats van 16.45 uur. De stoet vertrekt vanaf de Kleppingstrasse en legt zo'n 3,5 kilometer af. De fanzones in het Westfalenpark en Friedensplatz gaan om 13.00 uur open. Het programma op de Kampstrasse begint om 14.30 uur.

Lees ook: Koeman gaat basiself Oranje tegen Engeland weer wijzigen

Er stonde in de ochtend al flinke files voor de grens met Duitsland. Tienduizenden Oranjefans trekken richting Dortmund, met veel vertraging tot gevolg. Ook de grenscontroles zorgen voor filevorming.

Lees meer over:

EK 2024