Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jul. 2024, 05:00
10 jul. 2024, 06:14
Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?
© IMAGO/Mee Met Oranje - Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

Nederland en Engeland staan op woensdag 10 juli tegenover elkaar in de halve finale op het EK in Duitsland. De wedstrijd wordt om 21.00 uur live uitgezonden op NPO 1. De voorbeschouwing is vanaf 20.20 uur te volgen op NPO 1. De winnaar van dit duel plaatst zich voor de finale en speelt tegen Spanje. Mensen met een visuele beperking kunnen inschakelen op NPO 1 Extra, daar is het treffen te volgen met audiodescriptie.

De interland tussen Nederland en Engeland is de zesde wedstrijd van Oranje op het EK. Het Nederlands elftal startte het toernooi met een 1-2 overwinning in het eerste groepsduel met Polen, speelde vervolgens doelpuntloos gelijk tegen vice-wereldkampioen Frankrijk (0-0) en sloot de groepsfase af met een 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. In de achtste finales was de ploeg van bondscoach Ronald Koeman met 0-3 te sterk voor Roemenië en in de kwartfinales was Oranje net een maatje te groot voor Turkije: 2-1.

Artikel gaat verder onder video

Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

Na een groepsfase met een 0-1 overwinning op Servië, een 1-1-gelijkspel tegen Denemarken en een 0-0-gelijkspel tegen Slovenië sloot Engeland de groepsfase af als nummer één van Groep C. Daarna volgden een achtste finale en een kwartfinale zonder maar ook een schot op doel in de eerste 75 minuten. Tegen Slowakije (2-1) werd maar nipt een verlenging afgedwongen en Zwitserland (1-1) werd in de vorige ronde na strafschoppen verslagen.

Lees ook: Koeman lijkt rol van Depay tijdens Nederland - Engeland te onthullen

De wedstrijd tussen Nederland en Engeland wordt om 21.00 uur gespeeld in het Signal Iduna Park, de thuishaven van Bundesliga-club Borussia Dortmund. Spanje en Frankrijk stonden dinsdagavond 9 juli tegenover elkaar in de Allianz Arena in München. De wedstrijd eindigde in 2-1 door doelpunten van Randal Kolo Muani, Lamine Yamal en Dani Olmo.

Live Nederland - Engeland kijken

Nederland en Engeland stonden in de geschiedenis 22 keer tegenover elkaar. De landen zijn op papier al decennialang aan elkaar gewaagd sinds de eerste onderlinge ontmoeting in mei 1935: zeven overwinningen voor Nederland, negen remises en zes overwinningen voor Engeland. Niet onbelangrijk: vier van die zes Engelse zeges waren in de eerste zeven ontmoetingen. Het doelsaldo is licht in het voordeel van the Three Lions: 31-29.

Hoe laat speelt Oranje?

Sinds de fameuze 1-4 nederlaag tegen Engeland op het EK van 1996 verloor Nederland nog maar één keer, naast vier zeges en vier remises. Op 23 maart 2018 zag Koeman zijn debuut als bondscoach in een vriendschappelijke 0-1 nederlaag eindigen. De laatste onderlinge ontmoeting was op 6 juni 2019. Nederland won met 3-1 in de halve finale van de Final Four, het eindtoernooi van de Nations League.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.6%

15.4%

5245 stemmen

Lees meer over:

Oranje