Engelsen vrezen hereniging met 'schurk' Koeman: 'Heel Engeland haatte hem'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jul. 2024, 15:39
Ronald Koeman, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - Engeland
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

In de Engelse pers heeft men het één dag voor de halve finale op het EK tussen Nederland en Engeland veel over Ronald Koeman. De media herinneren zich dat de bondscoach in 1993 de meest gehate man in Engeland was. Het Nederlands elftal speelt woensdag om 21.00 uur in Dortmund tegen de Engelsen.

The Times noemt Koeman 'de oude vijand van Engeland'. "Bijna 31 jaar nadat hij aan een rode kaart ontsnapte en Engeland een plaats op het WK van 1994 ontzegde, lijkt de Nederlandse manager klaar om de Engelse harten te breken op het EK van 2024." In oktober 1993 speelde Oranje een WK-kwalificatieduel met Engeland. De winnaar mocht naar het WK en na een uur spelen ging David Platt op doelman Ed de Goey af. Koeman trok aan de noodrem.

Artikel gaat verder onder video

Britten vrezen duel met het Oranje van Ronald Koeman

Scheidsrechter Karl-Josef Assenmacher gaf een vrije trap en een gele kaart. De Engelsen waren boos, zij wilden een rode kaart zien. Even later kreeg Oranje een vrije trap. Koeman ging achter de bal staan, maar schoot in de muur. Assenmacher vond echter dat de Engelsen te snel inliepen en liet de vrije trap overnemen. Koeman chipte de bal toen wél over de muur: 1-0.

Lees ook: De Boer past Oranje aan Engeland aan en kiest voor opvallende wijziging

Tijdens de persconferentie werden Cody Gakpo en Micky van de Ven door een Britse journalist bevraagd over het moment. "De twee keken elkaar in verwarring aan en zeiden het niet te weten. Zouden ze niet geïnteresseerd zijn in zijn daden van weleer?', vraagt The Times zich af. Ook The Athletic gaat terug in de tijd. "De huidige manager van Nederland. Aardige man, lijkt behoorlijk beminnelijk en relaxed. Hij was een stijlvolle voetballer, had een geweldige spelerscarrière en: een 'schurk' die door een heel land wordt gehaat? En dat land was Engeland?"

"En Engeland speelt morgen (woensdag, red.) tegen het team van Koeman in de halve finales van een groot toernooi? Zeg dat het niet zo is. Maar inderdaad, in de herfst van 1993 werd Koeman door zijn optreden tegen Engeland door bijna heel dat land verafschuwd", schrijft de krant.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

The Guardian heeft vooral oog voor de ontwikkeling van Koeman. De krant concludeert dat de Nederlandse coach 'ongemakkelijk' oogde tijdens het vieren van de overwinning op Turkije (2-1), maar ziet dat de coach stappen heeft gezet. "Koeman wordt graag gezien als no-nonsense coach. Hij wil altijd de controle behouden en geen zwakheden tonen", aldus de krant.

Lees ook: UEFA heroverwoog Oranje-scheidsrechter vanwege verleden met Bellingham

Artikel gaat verder onder video

"Toch heeft Koeman zich aangepast aan de nieuwe generatie, door niet meer zo streng te zijn als vroeger. Het valt te betwijfelen of de coach Koeman van vroeger Memphis Depay een hoofdband had laten dragen of Joey Veerman na zijn vroege wissel tegen Oostenrijk zo snel nog een kans zou hebben gegeven."