Van de Ven valt stil na geschiedenisvraag van Brit: perszaal barst in lachen uit

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 jul. 2024, 12:10
09 jul. 2024, 15:11
Micky van de Ven, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - Engeland
© IMAGO - Micky van de Ven, verdediger van het Nederlands elftal

Een Britse journalist vroeg maandag, twee dagen voor de EK-clash Nederland - Engeland, tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal of Micky van de Ven wist waarom de Engelsen geen goede herinneringen hebben aan Ronald Koeman. Volgens de Britten kostte een actie van de huidige Oranje-bondscoach tijdens een interland in 1993, Engeland deelname aan het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Van de Ven had echter geen idee waarover het ging en dat zorgde voor gelach in de perszaal.

“In Engeland herinneren we Koeman goed door een wedstrijd in 1993. Weet je welk duel ik bedoel, ken je de wedstrijd en hebben jullie erover gesproken?”, vroeg een Britse journalist aan Van de Ven. De verdediger van Tottenham Hotspur en Oranje keek eerst vragend naar Cody Gakpo, maar die wist het ook niet. "I don’t know", antwoordde Van de Ven vervolgens, wat voor het nodige gelach zorgde.

Artikel gaat verder onder video

Nederland en Engeland maken zich op voor clash op EK

Van de Ven zocht daarna hulp bij perschef Bas Ticheler van de KNVB. Die nam aan dat de journalist 'een kwalificatieduel' 'met een doelpunt' bedoelde. “En een rode kaart”, voegde de journalist snel toe. “Dat kunnen wij ons niet herinneren”, reageerde de perschef gevat, waardoor de zaal weer in lachen uitbarstte. De verdediger van Oranje had nog steeds geen idee en kapte de vraag af. “We hebben het er niet over gehad.” voordat de volgende vraag gesteld werd, reageerde Ticheler nog: "Great question…"

Lees ook: Nederland - Engeland staat onder leiding van oude bekende

Aan het einde van de persconferentie werd duidelijk waar de vraag over ging. “Koeman had een rode kaart moeten hebben, vonden ze in Engeland”, verduidelijkte een Nederlandse journalist. “En toen maakte hij daarna de beslissende. In de allesbeslissende kwalificatiewedstrijd. Toen gingen zij niet naar het WK.” “Ahhhh”, reageerden Van de Ven en Gakpo tegelijk, waardoor de zaal wéér moest lachen.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.7%

15.3%

5235 stemmen

In oktober 1993 speelde Oranje een allesbeslissend WK-kwalificatieduel met Engeland. De winnaar mocht naar het WK in de Verenigde Staten en de heenwedstrijd in april was op Wembley in 2-2 geëindigd. Na een uur spelen ging aanvoerder David Platt in de return op doelman Ed de Goey af. Koeman zag het gevaar en trok aan de noodrem. Scheidsrechter Karl-Josef Assenmacher gaf een vrije trap op de rand van het strafschopgebied en een gele kaart. De Engelsen waren boos, zij wilden een rode kaart zien. Even later kreeg Oranje een vrije trap. Koeman ging achter de bal staan, maar schoot in de muur.

Lees ook: UEFA deelt Engeland klap uit in aanloop naar duel met Oranje

Artikel gaat verder onder video

Assenmacher vond echter dat de Engelsen te snel inliepen en liet de vrije trap overnemen. Koeman chipte de bal toen wél over de muur: 1-0. Dennis Bergkamp maakte daarna de 2-0, waardoor Engeland het WK misliep. In het heenduel was Engeland overigens ook al boos geweest. Jan Wouters gaf daarin een elleboogstoot aan Paul Gascoigne, die een gebroken kaak opliep. Wouters kreeg geen kaart en gaf vlak voor tijd assist bij de 2-1 van Dennis Bergkamp. Peter van Vossen maakte daarna nog gelijk.