UEFA heroverwoog Oranje-scheidsrechter vanwege verleden met Bellingham

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jul. 2024, 08:05
09 jul. 2024, 09:22
Stefan de Vrij, Felix Zwayer, Nederland - Engeland, Oranje
© IMAGO - Verdediger Stefan de Vrij en scheidsrechter Felix Zwayer

De UEFA heeft getwijfeld over de aanstelling van scheidsrechter Felix Zwayer, die woensdagavond de halve finale van het EK tussen het Nederlands elftal en Engeland leidt. Dat melden Britse media. Aanleiding is een akkefietje tussen de arbiter en Jude Bellingham, die hem in 2021 bespotte vanwege matchfixing.

Zwayer is in 2005 veroordeeld voor betrokkenheid bij matchfixing. De Duitse scheidsrechter nam driehonderd euro smeergeld aan van collega Robert Hoyzer en werd voor zes maanden geschorst. Eind 2021 leidde de arbiter het duel tussen Borussia Dortmund - Bayern München. Na afloop van de wedstrijd was Bellingham, oud-speler van Dortmund, kritisch op Zwayer.

Artikel gaat verder onder video

Scheidsrechter Felix Zwayer werd geschorst vanwege matchfixing

“Je geeft de grootste wedstrijd in Duitsland aan een scheidsrechter die al eerder een wedstrijd heeft gefixed. Wat verwacht je dan?”, zei Bellingham destijds. Voor die uitspraken kreeg hij een boete van 40.000 euro en Zwayer trok zich twee maanden terug. Bovendien had hij een periode last van mentale problemen, na bedreigingen richting hem en zijn vrouw. De UEFA heroverwoog deze week de aanstelling van de scheidsrechter voor de halve eindstrijd, maar Britse media, waaronder The Daily Mail en The Times, melden dat er niks verandert.

Lees ook: Verzoek van ‘brombeer’ Koeman valt verkeerd bij Vandaag Inside

Commentator Sjors Blaauw snapt bij EK-Praat op ESPN helemaal niks van de keuze van de UEFA. “Ik vind het een rare keuze. Want je wil iedere schijn vermijden, heel simpel.” Tafelgast Leon ten Voorde van Tubantia is het daar niet mee eens. “Ik denk dat dit geen enkele rol speelt. Ik vind het heel vergezocht om hier iets van te maken. Die man staat daar gewoon compleet objectief op het veld. Ik zou me hier op voorhand niet zo druk om maken.”

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Zwayer floot tot dusver drie wedstrijden op het EK in Duitsland. Tijdens Italië - Albanië (2-1) gingen vier spelers op de bon en tijdens Turkije - Portugal (0-3) deelde de Duitser alleen in het eerste bedrijf al vijf gele kaarten uit. Na rust greep hij echter niet één keer naar de borstzak. In de achtste finales tussen Roemenië en Nederland (0-3) trok hij viermaal een gele kaart, waaronder voor Denzel Dumfries en Donyell Malen.