Foppe de Haan geeft zijn ideale Oranje-opstelling

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
29 mei 2024, 11:42
29 mei 2024, 12:25
© IMAGO

BondscoachRonald Koemanmaakt woensdagmiddag zijn definitieve selectie voor het EK in Duitsland bekend.Foppe de Haan geeft tegenoverFCUpdatealvast zijn ideale opstelling prijs en vertelt wie hij thuis zou laten.

Koeman moet nog vier spelers uit de dertigkoppige voorselectie laten afvallen, want het keurkorps mag uit 26 spelers bestaan. De Haan zou drie doelmannen meenemen naar Duitsland en laat Nick Olij van Sparta Rotterdam thuis. Daarnaast neemt de voormalig bondscoach van Jong Oranje (waarmee hij in 2006 en 2007 Europese kampioen werd) ook Ryan Gravenberch (Liverpool),Georginio Wijnaldum(Al Ettifaq) en de geblesseerdeMarten de Roonvan Atalanta niet mee.

Foppe de Haan geeft zijn ideale Oranje-opstelling

De afgelopen interlandperiodes speelde Koeman in een systeem met drie centrale verdedigers. Daar is De Haan geen liefhebber van. "Ik hou van 4-3-3, of een combinatie daarvan. Dat je met één diepe spits speelt en drie erachter. Of met drie achterin, afhankelijk van de tegenpartij." De opstelling van de bondscoach leidt volgens de voormalig trainer vooral achterin tot een probleem: "Dan moet je wel de breedte van het veld bespelen", legt hij uit.

Lees ook: Gullit mist kwaliteit bij Oranje: ‘Lopen jongens die het niet gered hebben’

De Haan vindt dat Koeman zo snel mogelijk zijn eerste doelman bekend moet maken. "Het hangt er helemaal vanaf hoe het op de training gaat, wat de keeperstrainer vindt en van de oefenwedstrijdjes die komen. Maar je moet wel duidelijk zijn, je moet wel kiezen. Je moet naar die oefenwedstrijden toe een keuze maken", aldus de voormalig trainer. Zelf zou hij onder de lat voor Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion) kiezen tijdens het EK. "Ik vond hem heel aardig tegen Duitsland. Eén foutje in de opbouw, maar voor de rest vond ik hem goed. En hij heeft lengte."

Centraal achterin zet De Haan het Premier League-duoNathan Aké(Chelsea) enVirgil van Dijk (Liverpool) in zijn ideale opstelling. Matthijs de Ligt kiest hij als derde centrale verdediger: "Die vond ik bij Bayern München steengoed spelen laatst, in de Champions League." Tottenham Hotspur-verdediger Micky van de Ven is in de ogen van de voormalig trainer van sc Heerenveen de ideale vervanger voor het drietal. Daley Blind stelt hij op als linkerwingback. "Ik vind hem aan de bal gewoon goed, hij heeft een goed overzicht en een mooie voorzet, dat hebben we ook nodig." Ian Maatsen (Borussia Dortmund) is volgens De Haan een goed alternatief voor de 106-voudig international van Girona. Op rechts geeft hij Denzel Dumfriesde voorkeur boven Jeremie Frimpong. "Dumfries heeft bij Heerenveen gespeeld, hè?", grapt De Haan.

Lees ook: ‘Luxeprobleem’ voor Koeman onder de lat bij Oranje: ‘Zijn krediet is op’

Frenkie de Jong is, mits fit, de eerste middenvelder die De Haan op het wedstrijdformulier zet. "Ik weet niet hoe hij eruit komt, maar met Joey Veerman heb je een fantastisch alternatief", voegt hij toe. De PSV'er kan met de middenvelder van Barcelona en Tijjani Reijnders (AC Milan)spelen. "Die heeft een geweldig loopvermogen en kan ook goed voetballen. Dan heb je een middenveld waar zóveel voetbal in zit, dan moet je lef hebben om dat te doen. Vaak denken trainers: Er moet wel iemand bij die ballen afpakt, maar volgens mij kan Frenkie prima ballen afpakken en Reijnders ook. En van Veerman zeggen ze van niet, maar bij PSV heeft hij het afgelopen halfjaar zéker laten zien dat hij niemand meer laat lopen." Ondanks zijn positieve woorden kiest De Haan uiteindelijk niet voor Veerman. RB Leipzig-middenvelder Xavi Simonskrijgt de voorkeur als meest vooruitgeschoven middenvelder.

Zonder enige twijfel kiest De Haan voor Memphis Depay als spits van Oranje. De aanvaller van Atlético Madrid is ondanks zijn blessureleed in het afgelopen seizoen onomstreden. Datzelfde geldt volgens de voormalig trainer voor Cody Gakpo. De buitenspeler van Liverpool past volgens hem goed bij Blind, waardoor ze een koppeltje kunnen vormen.