Ruud Gullit mist kwaliteit bij Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
29 mei 2024, 09:15
29 mei 2024, 09:18
© IMAGO

Volgens Ruud Gullit mist het Nederlands elftal kwaliteit en bepalende spelers. Vaak wordt Frenkie de Jong dan genoemd, maar volgens de analist liet hij tijdens het WK van 2022 in Qatar weinig zien.

De verwachtingen voor het aankomende EK in Duitsland moeten volgens Gullit niet te hoog liggen bij de Oranjefans, zo schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. "Bij samenkomst van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap in Duitsland volgende maand viel op dat aanvoerder Virgil van Dijk de verwachtingen temperde. Terecht, Van Dijk was gewoon heel realistisch. Dat is zijn rol en dat doet hij goed."

Ruud Gullit mist kwaliteit en bepalende spelers bij Oranje

De huidige selectie van Oranje is volgens Gullit niet te vergelijken met die van 1988, toen Nederland het EK won. "De sterren waren ons gunstig gezind, met veel spelers die op het hoogste Europese niveau belangrijk waren." In de voorselectie van Ruud Koeman ontbreekt op sommige plekken kwaliteit, zo vindt de analist. "Het Oranje van Koeman heeft verdedigers die op het hoogste niveau presteren, maar in de voorhoede lopen jongens die het niet gered hebben, op weg zijn naar de top, kampen met blessures en soms vaker op de bank zitten dan in de basis staan."

Lees ook: ‘Luxeprobleem’ voor Koeman onder de lat bij Oranje: ‘Zijn krediet is op’

Daarnaast mist het Oranje ook op het middenveld kwaliteit. "Voor het middenveld heeft Nederland de beschikking over goede spelers, maar de top van Europa… We missen bepalende spelers. Iemand zoals Toni Kroos. In ons land wordt dan altijd de Jong naar voren geschoven. Het is vervelend om te zeggen, maar waarop is dat gebaseerd? Op het WK in Qatar hebben we hem te weinig gezien. Nu komt hij terug van een blessure, wat het extra lastig maakt”, aldus Gullit.

Gullit denkt dat er veel meer in het vat van De Jong zit bij Oranje, maar dat die kwaliteiten er nog niet uit zijn gekomen. "Ik denk dat hij het qua spel in zich heeft. Hij kan een geweldige speler zijn, maar voorlopig kunnen we alleen maar hopen dat hij die rol van Kroos bij Duitsland oppakt bij Oranje”, aldus de voetballegende. “Het vraagt om een bepaalde persoonlijkheid. Of hij dat in zich heeft, moeten we nog zien. Bij het WK hoopten we ook op De Jong en Memphis Depay, maar het was tot de kwartfinale tegen Argentinië uiteindelijk Cody Gakpo die het verschil maakte”, besluit de analist.