Frenkie de Jong heeft niet de persoonlijkheid om Oranje te dragen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 apr. 2024, 07:30
19 apr. 2024, 07:30
© IMAGO

Valentijn Driessen denkt niet dat het Nederlands elftal het EK in Duitsland gaat winnen. Bondscoach Ronald Koeman sprak vorige week uit dat de Europese titel het doel is wat hij komende zomer voor ogen heeft en dat zijn elftal dat ook moet uitstralen, maar de chef voetbal van De Telegraaf denkt dat het ‘een hels karwei’ gaat worden. Driessen noemt de wisselvallige kwaliteit in de as van het elftal als belangrijkste reden.

De kans is kleiner geworden dat Koeman richting het EK een Nederlandse Champions League-winnaar zal begroeten. Frenkie de Jong, Nathan Aké en Memphis Depay werden deze week met respectievelijk Barcelona, Manchester City en Atlético Madrid uitgeschakeld, waardoor alleen Matthijs de Ligt (Bayern München), Donyell Malen en Ian Maatsen (Borussia Dortmund) overblijven. Driessen denkt dat de linksback, gehuurd van Chelsea, een oproep kan verwachten. “Tot dusver zag Koeman hem over het hoofd, maar door het wegvallen van Quilindschy Hartman is de kans op een plaats in de EK-selectie aanzienlijk toegenomen voor Maatsen.”

Gaat Oranje het EK winnen?

“Maatsen maakt een stormachtige ontwikkeling door en kan de ontbrekende schakel in de vijfmansdefensie van Koeman worden in Duitsland.” Driessen verwacht dat het EK voor Depay, die momenteel geblesseerd is, opnieuw een race tegen de klok zal worden, net als in aanloop naar het EK van 2021 en het WK van 2022, terwijl De Jong pas net terug is van een periode van blessureleed. “De Jong sneeuwde volledig onder met Barcelona tegen Paris Saint-Germain. Terwijl Koeman in aanloop naar dat duel blij was met de terugkeer van De Jong na een blessureperiode.”

“Alleen is de middenvelder nog niet de spil zoals Koeman voor ogen heeft bij Oranje. De Jong heeft nog de tijd om toe te groeien naar zijn topvorm. Desondanks blijft het de vraag of hij sowieso in staat is Oranje te dragen”, vraagt Driessen zich openlijk af. “Hij is en blijft een uitstekende speler, maar te weinig dominant en beslissend in Oranje. Zowel op het uitgestelde EURO 2020 in 2021 als het WK in Qatar kwam dat aan de oppervlakte.”

Lees ook: Vermeulen weet wanneer en door wie Oranje wordt uitgeschakeld op het EK

Driessen denkt dat Koeman te ambitieus is met de Europese titel als het doel wat hij voor ogen heeft. “Wie de as van Oranje analyseert, beseft dat dit een hels karwei wordt. De beste aanvaller (Depay) is niet fit, de beste middenvelder (De Jong) heeft niet de persoonlijkheid om het elftal te dragen, de beste verdediger en leider (Virgil van Dijk) acteert te wisselvallig en de beste keeper (Justin Bijlow) staat al elf weken langs de kant. De prestaties van de Nederlandse internationals in de kwartfinales in de drie Europese bekertoernooien hebben daar geen ander licht op laten schijnen.” Van Dijk en Cody Gakpo gingen in de Europa League met Liverpool onderuit tegen Atalanta.