Gaat Nederland - Turkije verkeerd aflopen? ‘Steden worden verbouwd’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jul. 2024, 09:46
Nederland maakt zich voor Nederland - Turkije op het EK in Duitsland
© IMAGO/Mee Met Oranje - Nederland maakt zich voor Nederland - Turkije op het EK in Duitsland

Valentijn Driessen vreest dat er zaterdag grote rellen zullen ontstaan na de wedstrijd Nederland - Turkije op het EK in Duitsland. De Turkse Nederlanders vormen de op een na grootste bevolkingsgroep in Nederland en de chef voetbal van De Telegraaf acht de kans groot dat er onenigheid zal ontstaan omdat de belangen bijzonder groot zijn. De winnaar van de ontmoeting in Berlijn plaatst zich voor de halve finales van het EK.

Turkije schaarde zich dinsdag dankzij een 1-2 zege op Oostenrijk bij de laatste acht van het toernooi. Dat zorgde voor groot feest op veel plekken in Nederland. “Nu trokken ze nog samen op, die Nederlandse en Turkse fans. Maar ik denk dat die binnensteden zaterdag wel verbouwd worden, of door de één, of door de ander”, voorspelt Driessen in de podcast Kick-Off Oranje van het dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Nederland en Turkije maken zich voor clash op EK 2024

Driessen denkt dat de randstedelijke politie ‘met het zweet in de handen zit’. “Het is natuurlijk al eerder fout gegaan”, doelt de journalist mogelijk op de rellen na Ajax - Fenerbahçe in 2015. “En nu tegen elkaar, op zo’n toernooi, in deze fase… Het is geen groepswedstrijd, het is een kwartfinale, met als inzet de halve finale. Als er dan een van de twee verliest, kan het wel eens heel raar gaan aflopen.”

Lees ook: Derksen pleit voor rigoureuze verandering bij Oranje tegen Turkije

Verhuurbedrijven van grote beeldschermen doen deze week in ieder geval goede zaken. Voor horecaondernemers, bedrijven en particulieren is het amper mogelijk om een scherm te huren, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. Op diverse festivals wordt de kwartfinale uitgezonden. Onder meer op Down The Rabbit Hole, Stereo Sunday en Breda Live kunnen festivalgangers de wedstrijd vanaf 21.00 uur op grote schermen volgen.

Lees ook: Van Hanegem zet vraagtekens: 'Hij doet rare dingen bij Oranje'

Bij het festival Stereo Sunday in Venlo mogen festivalgangers van de organisatie een voetbalshirt aan, maar dan alleen van Oranje. "Turkse gasten zijn van harte welkom, alleen niet in een Turks voetbalshirt", laat een woordvoerder weten. Volgens de huisregels van Stereo Sunday zijn er überhaupt geen voetbalshirts toegestaan, maar voor Oranje maakt het Nederlandse festival zaterdag een uitzondering.

Nederland en Turkije stonden in het verleden veertien keer tegenover elkaar en zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Oranje won zes keer, Turkije viermaal en vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. Het doelsaldo is in het voordeel van Nederland: 21-14.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6565 stemmen

De voorbije jaren had Oranje veel moeite met de Turken, die in de laatste vier onderlinge interlands maar één keer als verliezer van het veld stapten: op 7 september 2021 eindigde het WK-kwalificatieduel in een 6-1 nederlaag. Het heenduel op 24 maart 2021 was nog met 4-2 gewonnen en zes jaar eerder, op 6 september 2015, won Turkije het EK-kwalificatieduel met 3-0. Nederland en Turkije hadden elkaar een half jaar eerder in evenwicht gehouden: 1-1 op 28 maart 2015.

Lees meer over:

Oranje