Derksen pleit voor rigoureuze verandering bij Oranje tegen Turkije

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 jul. 2024, 09:12
03 jul. 2024, 15:50
Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© Talpa - Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen is van mening dat Memphis Depay moet verdwijnen uit de basiself van het Nederlands elftal tegen Turkije op het EK in Duitsland. De aanvalsleider was dinsdag een lichte dissonant in de 0-3 overwinning op Roemenië in de achtste finales. In de optiek van Derksen is Nederland zaterdag meer gebaat bij Wout Weghorst in de punt van de aanval.

"Ik vind onze grote vriend Memphis het grote probleem worden. Memphis speelt nooit diep, laat zich nooit diep aanspelen”, vertelde Derksen dinsdagavond bij Vandaag Inside Oranje. "Hij is een aanspeelpunt, maar niet om te kaatsen. Hij staat altijd te draaien en te trucken. Iedere aanval houdt hij eigenlijk op. Hij neemt pedant de corners en de spelhervattingen, daar is niet één moment uit ontstaan."

Artikel gaat verder onder video

Derksen noemde vervolgens drie spelers die hij wel graag ziet spelen. "Bij spelers als Donyell Malen en Cody Gakpo zie je dat ze wel diepte in hun spel hebben. Dan ziet het er plotseling heel anders uit. Als je nu die lange Weghorst opstelt, dan denk ik dat je daar meer profijt van hebt dan van Memphis in de huidige vorm."

Lees ook: Memphis Depay legt zijn bizarre hoekschop tegen Roemenië uit

Artikel gaat verder onder video

René van der Gijp denkt dat de mindere prestatie van Depay in München ook door zijn directe tegenstanders kwam. "Vandaag staat hij natuurlijk tegen de voorstopper van Tottenham Hotspur (Radu Dragusin, red.) en die andere, dat waren beresterke gasten. Wat hij natuurlijk wil doen, is tegen die gasten aanleunen. Dat waren net niet de twee gasten waar je dat tegen moet doen. En die Turk, die hele grote met die rastaharen, daar moet je dat ook niet tegen doen. Die is net zo sterk", verwijst hij naar Abdülkerim Bardakcı.

Lees ook: Gakpo legt uit waarom hij Cruijff knuffelde na zijn knal van 121 km/uur

Derksen sluit niet uit dat Nederland aan het einde van de rit zich zowaar Europees kampioen mag noemen. "Ik sluit het plotseling niet uit, dit is een uitstekende uitslag. Ik vind Oostenrijk een beter elftal dan Turkije. Wie er ook wint bij Zwitserland en Engeland, die kunnen we hebben: we wandelen zomaar door." De kwartfinale tegen Turkije staat komende zaterdag op de planning. Bij een eventuele halve finale speelt Nederland vier dagen later tegen Engeland of Zwitserland in Dortmund.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6565 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Memphis Depay