Gakpo legt uit waarom hij Cruijff knuffelde na zijn knal van 121 km/uur

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 22:23
ody Gakpo viert de openingsgoal voor Nederland tegen Roemenië
© IMAGO/Mee Met Oranje - Cody Gakpo viert de openingsgoal voor Nederland tegen Roemenië

Cody Gakpo zocht na zijn doelpunt voor Nederland in de wedstrijd tegen Roemenië (0-3 winst) op het EK in Duitsland meteen Martin Cruijff op. In de twintigste minuut trok Gakpo vanaf de rechterflank naar binnen. Rechtsback Andrei Ratiu kon zijn schot niet afstoppen en Gakpo vuurde raak in de linkerhoek met een poeier van 121 kilometer per uur. Hij rende richting de dug-out, om daar de fysiotherapeut van Oranje op te zoeken.

“Ja, hij vertelde mij gisteravond dat ik tegen Roemenië de eerste goal zou maken. Ik zei tegen hem: ‘Als dat gebeurt, dan zoek ik je op.’ Daarom ging ik naar hem toe”, legde Gakpo uit bij de BBC. Cruijff is een oud-voetballer, die speelde voor SC Cambuur, HFC Haarlem, Telstar, TOP Oss en AEK Larnaca. Na zijn voetballoopbaan werd hij fysiotherapeut; sinds 2018 is hij in dienst bij het Nederlands elftal. Voor zover bekend is hij geen familie van Johan en Jordi Cruijff.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Oranje op rapport: véél ruime voldoendes op één speler na

Gakpo speelde ook een grote rol bij de 0-2, door de bal binnen te houden aan de achterlijn en Donyell Malen in staat te stellen te scoren. “Dat stond een beetje symbool voor onze wedstrijd: offers maken voor elkaar en hard werken. Ik ben blij dat ik Donyell een assist kon geven. Het was een goede wedstrijd”, aldus Gakpo, die na zijn interview grote complimenten ontving van de analisten van de BBC.

“Een geweldig optreden van hem. Ik vond hem de uitblinker”, zei presentator Gary Lineker. “Hij was de hele wedstrijd dreigend en blonk echt uit”, vulde Alan Shearer aan. Voormalig Welsh international Ashley Williams was vooral enthousiast over de rol van Gakpo bij de 0-2. “Dit was gewoon pure vastberadenheid. Hij weigert op te geven. Gakpo verdient de complimenten, maar het is ook indrukwekkend dat Malen deze situatie als enige op waarde schat. Iedereen dacht dat de bal achter zou gaan”, aldus Williams.

Lees ook: Koeman vond niet Gakpo of Malen de allerbeste van Oranje

Gakpo is door zijn derde treffer op het EK in de voetsporen van Dennis Bergkamp, Memphis Depay en Robin van Persie getreden. Hij is nu de vierde Oranje-international aller tijden die drie keer heeft gescoord op een EK én WK. Op het WK van 2022 in Qatar was de aanvaller van Liverpool drie keer trefzeker. Daarmee was hij de topscorer van Oranje op dat toernooi.

Eerder op dit EK scoorde Gakpo tegen Polen én Oostenrijk. Hij is nu gedeeld topscorer op het toernooi. Ook Georges Mikautadze (Georgië), Jamal Musiala (Duitsland) en Ivan Schranz (Slowakije) staan op drie doelpunten. Bergkamp is de Oranjetopscorer aller tijden op een eindtoernooi: hij maakte opgeteld tien goals op een eindtoernooi: zes op een WK en vier op een EK.

Lees meer over:

Cody Gakpo