Oranje op rapport: véél ruime voldoendes op één speler na

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 20:26
02 jul. 2024, 21:58
De opstelling van Oranje tegen Roemenië op het EK
© IMAGO - De opstelling van Oranje tegen Roemenië op het EK

Nederland kwalificeerde zich dinsdag dankzij een klinkende 0-3 zege op Roemenië voor de kwartfinales van het EK in Duitsland. Cody Gakpo was met de openingstreffer en de assist bij de 0-2 de grote uitblinker bij Oranje. De aanvaller van Liverpool krijgt dan ook de hoogste beoordelingen van de Nederlandse media. Memphis Depay is een lichte dissonant in de stroom van vele ruim voldoendes die worden uitgedeeld.

Mikos Gouka deelde Gakpo een 8 uit. “Samen met Dennis Bergkamp, Robin van Persie en Memphis Depay behoort hij tot de spelers die op twee eindtoernooien minimaal driemaal wist te scoren”, zo schrijft de journalist van het Algemeen Dagblad. “De 1-0 tegen de Roemenen bezorgde Oranje rust. Gakpo omspeelde Andrei Ratiu en vuurde vanaf achttien meter met 121 kilometer per uur in de korte hoek raak. De assist bij de 2-0 was ook vakwerk.”

Artikel gaat verder onder video

Cody Gakpo ontvangt hoge cijfers na Roemenië - Nederland

Tijjani Reijnders, Jerdy Schouten en Stefan de Vrij scoren een 7 bij Gouka, die de laagste beoordeling uitdeelt aan Depay: een 6. “Een paar minuten voor rust besloot Depay een corner vanaf rechts met zijn rechtervoet in eenmaal op het doel te schieten, een poging die tot mislukken gedoemd was. Het tekent Memphis, die aan zelfvertrouwen zelden gebrek heeft. Tegen de Roemenen wisselde hij goede momenten af met bijzonder slordige acties en bovendien ontbrak zijn doelpunt, al was de scrimmage situatie ook niet heel eenvoudig af te maken.”

Het weekblad Voetbal International geeft de hoogste beoordeling aan Gakpo, een 8,5, en de laagste beoordeling aan Depay: een 5,5. De rest van het basiselftal wordt beloond met vier zessen, drie zevens en tweemaal een 6,5. De zevens zijn voor Bart Verbruggen, Nathan Aké en Xavi Simons. Ook bij website Voetbalzone wordt Gakpo beloond voor zijn inspanningen: een 9, terwijl Depay een 6,5 kreeg. Opvallender is de 8,5 voor Jerdy Schouten.

Gaat Nederland de halve finale van het EK bereiken?

76.6%

23.4%

1813 stemmen

“De middenvelder van PSV bemoeide zich al snel met de opbouw van Nederland in de openingsminuten in de Allianz Arena. Schouten wist met een bekeken passje Simons te bereiken, waarna de bal terechtkwam bij de trefzekere Gakpo. Schouten dook naarmate de eerste helft vorderde ook vaker rond de zestien van de opponent op. Uit de statistieken bleek dat al zijn 21 passes voor rust aankwamen.” Met een 7,5 completeert Denzel Dumfries van alle basiskrachten het podium. Het merendeel ontvangt een 7. Invaller Donyell Malen werd beloond met een 8.