Koeman vond niet Gakpo of Malen de allerbeste van Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 20:58
02 jul. 2024, 22:40
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman was dinsdag na de 0-3 overwinning van Nederland op Roemenië op het EK in Duitsland lyrisch over Xavi Simons. De bondscoach van het Nederlands elftal wees de aanvallende middenvelder zelfs aan als de absolute uitblinker van de avond, ondanks de heldenrollen voor Cody Gakpo en invaller Donyell Malen.

Verslaggever Jeroen Stekelenburg lichtte de sterke prestaties van Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders op het middenveld uit. “Hoe bemoedigend was het voor je dat dat motorblok op het middenveld - Reijnders en Schouten - zoveel beter was dan tegen Oostenrijk?”, vroeg de journalist van de NOS aan Koeman. “Dat ligt ook aan anderen”, reageerde de bondscoach. “Natuurlijk lag het ook aan henzelf. We waren heel vast in het voetbal.”

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons was de Oranje-uitblinker volgens Ronald Koeman

“Maar ik denk dat je er één vergeet op het middenveld, die vond ik echt de allerbeste vandaag: Simons. Ja, geweldig. Ook in het positie kiezen en de drive.” Koeman lichtte de rol uit die Simons vertolkte bij de 0-3 van Donyell Malen. De aanvallende middenvelder won op eigen helft sterk een persoonlijk duel en stond daarmee aan de basis van het derde doelpunt van Oranje. “Hoe agressief hij dat duel wint, dat heeft hij altijd.”

Lees ook: Oranje op rapport: véél ruime voldoendes op één speler na

“Misschien dat hij iets vrijer speelt op de positie van nummer 10. Daar zijn we inmiddels dan ook wel achter”, stelde Koeman, die natuurlijk ook een pluim uitdeelde aan Gakpo. “Hij is geweldig en superbelangrijk. Cody is bij zoveel goals betrokken. Het zijn spelers met extra kwaliteiten die gelukkig het verschil maken.”

Lees ook: Van der Vaart komt met énige minpuntje van 'Oranje-ster' Cody Gakpo

Koeman verraste met het opstellen van Steven Bergwijn, die in de rust werd vervangen door Malen. “Een risico? Nee, dat maakt me niet uit. Het is op basis van een tactisch plan, niet dat ik een nummertje uit de hoge hoed trek. Steven is misschien wel de beste om rechts aan de binnenkant te spelen, en dat ging in combinatie met Stefan de Vrij, Jerdy Schouten en Denzel Dumfries erg goed. Bergwijn had in de rust wat last, dus heb ik besloten hem toen meteen te wisselen voor Malen. Ik had hem kunnen laten staan, maar dat had me weer een wisselmoment in de tweede helft gekost.”

In de strijd om een plek bij de laatste vier bindt Oranje zaterdagavond de strijd aan met Turkije of Oostenrijk, die later op dinsdagavond nog tegenover elkaar staan. We hebben een prima overwinning geboekt en weten wat we kunnen. Een voorkeur voor Oostenrijk of Turkije heb ik niet. We gaan het wel zien.”