Georginio Wijnaldum ziet aantal verzoeken bij Oranje drastisch dalen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jun. 2024, 09:15
09 jun. 2024, 07:47
Georginio Wijnaldum nadert de 100 interlands voor het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Georginio Wijnaldum nadert de 100 interlands voor het Nederlands elftal

Georginio Wijnaldum merkt deze interlandperiode bij het Nederlands elftal dat hij minder gewild is onder de journalisten dan bijna drie maanden geleden. In aanloop naar de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland eind maart kreeg de middenvelder, die toen zijn rentree bij Oranje maakte, ontzettend veel interviewverzoeken. Nu zijn de aanvragen op één hand te tellen, erkent hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“Toen stonden er twintig mensen en nu eentje”, vertelt Wijnaldum in gesprek met journalist Mikos Gouka. “Ik begrijp het ook wel. Je verlaat Europa en kiest voor Saudi-Arabië. Er moest een moment komen waarop ik zou uitleggen waarom ik die stap zette. Dat was in maart bij mijn terugkeer bij Oranje en dat is dus achter de rug. Voor het Nederlands elftal is dit lekker. We zitten vol in de voorbereiding op een heel belangrijk toernooi en als speler wil je niet dat het team last heeft van onderwerpen in de media.”

Artikel gaat verder onder video

Georginio Wijnaldum is minder gewild bij Oranje

De journalisten focussen zich de afgelopen dagen voornamelijk op collega-internationals als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay. Wijnaldum vindt dat geen enkel probleem. “Daar zijn journalisten gewoon voor. Maar daarna is het wel zo dat je er geen invloed op hebt hoe luisteraars of lezers die mening tot zich nemen.”

Lees ook: Valentijn Driessen ziet geen toekomst meer voor basisspeler in Oranje

Wijnaldum moest in maart aan tal van media uitleggen waarom hij een transfer naar Saudi-Arabië had gemaakt. De keuze van de middenvelder om daar te gaan voetballen was extra opvallend omdat hij zich in het verleden vaak uitsprak tegen racisme en pleitte voor inclusiviteit. Zijn uitleg overtuigde niet, maar Wijnaldum staat nog steeds achter zijn uitspraken. “Of ze blij zijn met de antwoorden of juist niet. Ik heb gezegd wat ik vond en vind, en ik was volgens mij heel open.”

Lees ook: Eén Oranje-speler weet nu al dat hij op de bank zit op het EK: ‘Klote’

“En ik zeg nu nog steeds: ik heb het heel erg naar mijn zin in Saudi-Arabië.” Wijnaldum, goed voor 92 interlands, hoeft zich deze weken aan niemand te bewijzen. “Als voetballer wil je altijd laten zien hoe goed je nog bent. Dat doe ik niet speciaal voor bondscoach Ronald Koeman, die mij weer bij de selectie heeft gehaald. En al helemaal niet om mensen hun ongelijk aan te tonen. Het is gewoon fijn om hier te zijn.”